40 år – stadig fed, og utrolig Smuk!

To af kunstnerne fra de senere år, Tom Jones  og Thomas Buttenschøn sender brede og kærlige smil til publikum. (Arkivfoto)
To af kunstnerne fra de senere år, Tom Jones og Thomas Buttenschøn sender brede og kærlige smil til publikum. (Arkivfoto)
40 år – stadig fed, og utrolig Smuk!
07. 08 2019
Skanderborg Festival fylder rundt i år og i disse dage er der fuld gang i Danmarks smukkeste festival i bøgeskoven ved Skanderborg, og det har der været i 40 år.

Den 5. juli 1980 blev den allerførste festival afholdt. Den gang blev festivalen afholdt på enkelt dag med musik fra kl. 13.00 til 20.00, og der var gratis entre. Af gode grunde kan man kun gætte på, hvor mange tilskuere, der var tilstede denne legendariske lørdag, men et kvalificeret bud er mellem 600 og 1000 gæster. Gennem festivalens 40-årige historie har den gennemgået en bemærkelsesværdig udvikling, hvor både fornyelse og traditioner har været nøgleord. På dette års udsolgte festival forventer man et besøgstal på mellem 33.000 og 36.000 festglade personer i alle aldersgrupper.

Ved generalforsamlingen i 2014, vedtog Skanderborg Festivalklub nogle formålsparagraffer, der bl.a. indebar opstart af Smukfonden. En fond hvis formål det er, at støtte initiativer og projekter der arbejder for at fremme fællesskaber, der kan afhjælpe ensomhed og udsathed.

Smukfonden modtager hvert år 20% af festivalklubbens regnskabsmæssige resultat.

Der er allerede nu uddelt mere end 4,5 millioner kroner – og blandt modtagerne er Pusterummet, Unge Gror Med Naturen, Bryd Tavsheden, FriRummet Aalborg, Lev Livet Igen, Kirkens Korshærs Varmestue, Hus Forbi.

Smuk Fest glæder hvert år tusindvis af festivalgæster med musik i alle genrer, og samtidig tildeler festivalen betragtelige midler til ungdomsarbejde, men også midler til udsatte og medborgere, der lever i ensomhed.

Der er grund til at kippe med hatten og sige tillykke til Danmarks Smukkeste – tillykke med de 40 år med ønsket om, at I fylder rigtig mange år!