650.000 elever klar til Skolernes Motionsdag



Små purke med røde kinder og fart i kondiskoene. Store teenagere, der fnisende hopper rundt og tjatter drillende til hinanden. De er der alle sammen, når startskuddet lyder fredag før efterårsferien. Få begivenheder kan samle børn og unge på tværs af alder, forudsætninger, skoler og landsdele, men Skolernes Motionsdag, der er stiftet af Dansk Skoleidræt i 1982, er blevet en fast tradition for danske skoler.

På det seneste har flere undersøgelser peget på, at danske børn er for inaktive. I skoletiden opfylder kun 58 pct. af skolerne f.eks. lovkravet om 45 minutters daglig bevægelse. Det kan en dag fyldt med bevægelse være med til at sætte fokus på, mener Dansk Skoleidræt.

- Skolernes Motionsdag er en kærkommen lejlighed til, at mange skoler får genstartet deres bevægelsesindsats. På denne dag mærker eleverne virkelig, hvor sjovt det er at bevæge sig – især når man er sammen med andre. Det er en oplevelse af fællesskaber, som både er god på dagen, og som kan tages med videre. Derfor håber vi på, at en god motionsdag også kan være med til at løfte den daglige bevægelse, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Festdag for bevægelse i skolen

Dansk Skoleidræt foretog i 2018 en undersøgelse af skolernes deltagelse i Skolernes Motionsdag. Den viste, at 96 procent af de danske skoler deltager. Det svarer til knap 650.000 elever i landets folke-, fri-, privat- og specialskoler. Det gør begivenheden til verdens største motionsevent for skolebørn - og oveni tallet kan lægges flere efterskoler, gymnasier og erhvervsskoler samt et ikke opgjort antal daginstitutioner.

- Skolernes Motionsdag fejrer idrætsfællesskaber. Her løber, hopper, leger, danser, kæmper, svømmer og cykler elever over hele landet – og de mærker, hvor sjovt det er at bevæge sig sammen med andre. Det er en festdag og en fastforankret tradition, vi som land kan glæde os over, og som vi i Dansk Skoleidræt er stolte af at have opfundet, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

Skolernes Motionsdag er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen, der er et samarbejde mellem Dansk Skoleidræt og TrygFonden. Målet med programmet er, at flere børn og unge bevæger sig mere og grundlægger sunde vaner tidligt i livet.

- Både på den korte og lange bane styrker det elevernes sundhed, læring og trivsel med en skoledag fuld af bevægelse. Vi er glade for, at så mange skoler deltager i Skolernes Motionsdag, for det er ikke mindst en lejlighed til at præsentere eleverne for varieret udbud af idrætsaktiviteter, siger projektchef i TrygFonden, Ida Hagemann.

Fakta om Skolernes Motionsdag:

• Skolernes Motionsdag blev stiftet i 1982 som "De Fynske Skolers Motionsløb" af en gruppe idrætslærere i Dansk Skoleidræts daværende amtsudvalg på Fyn.
• Første år deltog mere end 55.000 elever i løbet.
• Begivenheden bredte sig allerede året efter til resten af landet.
• I begyndelsen var det udelukkende en dag med løb, men motionsaktiviteterne udviklede sig rundt om på skolerne, og i 1993 blev dagen omdøbt til "Skolernes Motionsdag".
• Tal fra 2018 viser, at 96 procent af Danmarks folke-, fri-, privat- og specialskoler deltager i Skolernes Motionsdag med knap 650.000 aktive elever. Derudover deltager bl.a. et antal daginstitutioner og efterskoler.
• Skolernes Motionsdag finder sted under overskriften "Glæde, bevægelse og fællesskab". 
• Skolernes Motionsdag er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen, der er et samarbejde mellem Dansk Skoleidræt og TrygFonden. Målet med programmet er, at flere børn og unge bevæger sig mere og grundlægger sunde vaner tidligt i livet.

Skolernes Top 5-aktiviteter på Skolernes Motionsdag:

• Løb/gåtur 76,7 %
• Lege og stafetter 36,4 %
• O-løb, stjerneløb eller andre løb med poster 32,2 %
• Boldspil 25,5 %
• Cykling/mountainbike 24,7 %

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024