Ældre får piller til musik

Christa Dumanski er plaget af muskelkramper, hvis hun ikke får sin medicin til tiden, så hun er begejstret for musik-alarmen, som social- og sundhedsassistent Anja Engkjær står bag.
Christa Dumanski er plaget af muskelkramper, hvis hun ikke får sin medicin til tiden, så hun er begejstret for musik-alarmen, som social- og sundhedsassistent Anja Engkjær står bag.
Ældre får piller til musik
20. 08 2018
Efter at plejepersonalet på Ceres Centrets daghjem i Horsens har fået installeret en musik-alarm på en iPad, er antallet af forglemmelser (i fagsprog kaldet utilsigtede hændelser) i forbindelse med medicinuddelingen reduceret til næsten nul.

Af Vibeke Juul, foto: Per Algreen

Det er social- og sundhedsassistent Anja Engkjær, som fik idéen til alarmen, da hendes søns gamle tablet lå ubrugt hen. Tabletten er dog senere blevet udskiftet til en iPad.

- Jeg tænkte, at den måtte da kunne bruges til noget, så jeg tog den med på arbejde og installerede først en alarm. Men der gik ikke lang tid, før det slog mig "hvorfor egentlig ikke sætte noget musik på alarmen i stedet for."

Det har resulteret i, at brugerne nu skyller deres medicin ned til tonerne af Kim Larsen, årstidsbestemte melodier, rock and roll eller hvad der nu ellers måtte være af musikønsker.

- I starten udgjorde alarmen kun et par enkelte strofer, men nu vil brugerne have hele melodien spillet, og de synger meget gerne med. Musik-alarmen er desuden blevet en stor gevinst for personalet, fordi medarbejderne nu via musikken mindes om, hvem der skal have piller hvornår, fortæller Anja Engkjær.
Ifølge leder af daghjemmet Stenunn Sif Kaplan er idéen et eksempel på et innovativt tiltag, der gør en stor forskel.

- Personalet har konstant fokus på patientsikkerheden og på at forebygge, at der sker fejl. Vi har brugere med forskellige diagnoser, og det er især alfa og omega for Parkinson-patienter, at de får medicinen til tiden. Generelt siger samtlige brugere, at musik-alarmen har gjort, at de har fået det meget bedre, så vi tror på, at Anjas tiltag er med til at øge brugernes livskvalitet og sundhedsfremme i mange henseender.

Det kan 75-årige Christa Dumanski, der har levet med Parkinson-sygdommen siden 2007, tale med om. Musik-alarmen betyder rigtig meget for hende, da hun hver 2 ½ time dagen igennem skal have sine piller.

- Hvis jeg ikke tager min medicin på nøjagtige tidspunkter, får jeg muskelkramper, hvilket er meget pinefuldt. Takket være musik-alarmen sker det så godt som aldrig nu, fortæller Christa, der også har fået det bedre psykisk.

- Jeg bliver i godt humør af at høre musik, og jeg synger med, når jeg kan komme afsted med det. Især til Kim Larsen-melodierne, men rock and roll kan også gå an. Der er 26 brugere tilknyttet Daghjemmet på Ceres Centret.