Anerkendelse til danske vine

Anerkendelse til danske vine
28. 12 2012
Danske vine vinder store guldmedaljer i international konkurrence

Det blev til 2 ”Grand Gold” medaljer og 4 sølvmedaljer for de 6 danske vine som deltog fra Skærsøgaard i årets internationale konkurrence for vine lavet af svampe-resistente vinsorter.
Der skal mindst 96 point til for at udløse ”Grand Gold”, som ifølge dommerne gives til verdensklasse vine. Den høje vurdering blev givet til dels en fadlagert rødvin fra 2010 lavet på druesorten Leon Millot og dels en rød mousserende vin DON’s Red Sec 2009 lavet på druesorten Regent. Dommerne vurderede den danske boblevin som konkurrencens bedste mousserende grundet dens høje mineralet og delikate bouquet af violer og hindbær.
Det er første gang at Danmark deltager som vinland blandt 239 vine fra 8 lande og arrangørerne var overvældede over den danske succes. Sølvmedaljerne blev givet til yderligere 2 mousserende vine og 2 rødvine.
Lover godt for dansk vinproduktion.
Skærsøgaard har produceret vine gennem 12 årgange og har vundet 25 internationale og 55 danske medaljer for sine vine. Både den nationale og internationale anerkendelse af danske vine betyder, at de danske vine derigennem er sat på vinens internationale kort.
Vinbonde Sven Moesgaard anerkender betydningen af internationale blindsmagninger ved konkurrencer: ”Vi ligger i Danmark virkelig på grænsen af overhovedet at lave vin. Men grænsen flytter mod nord. Dels på grund af klimatiske forandringer og dels på grund af udbredelsen af særlige robuste vinsorter, som klarer det danske svampe- og sygdomstryk uden de mange sprøjtninger som man er vant til sydpå. I Danmark har vi simpelthen ingen godkendte sygdomsbehandlende sprøjtemidler til vindruer og kun ganske få forebyggende. Så vi er nødt til at dyrke robuste druer enten økologisk eller med ganske få forebyggende sprøjtninger.
De mere resistente sorter som Rondo, Regent, Leon Millot og Solaris, der bruges i Danmark, er ofte udviklet af Europæiske universiteter, og er ved at vinde indpas for at lave mere miljøvenlige vine mange steder i verden. Den internationale betegnelse for disse sorter er PIWI-vine (forkortelse for pilzwiderstandsfähige eller svamperesistente vinsorter).
Den internationale konkurrence for PIWI vine var da også støttet af en tysk miljøminister. De første genarationer af sygdomsresistente vinsorter havde ofte et præg af ”rævepis og overmodne jordbær”, men over de sidste 20 år er mange af de resistente sorter optaget på listerne over kvalitetsvine, og de europæiske vinbønder har lært at frembringe pragtfulde vine af disse sorter. De kan nu nydes både for god smag og samvittighed”, slutter vinbonde Sven Moesgaard, Skærsøgaard.