Badeforbud: Alger i Ring Sø

Hvis vandet er varmt og vejret er godt, kan der opstå alger i badesøerne. Det er tilfældet lige nu i både Blidsø og Ring Sø.
Hvis vandet er varmt og vejret er godt, kan der opstå alger i badesøerne. Det er tilfældet lige nu i både Blidsø og Ring Sø.
Badeforbud: Alger i Ring Sø
25. 06 2020
Ved Ring Sø tæt på Brædstrup har Horsens Kommune netop opsat et "Badning frarådes"-skilt. Der er nemlig konstateret blågrønne alger i søen, som derfor ikke er sund at bade i lige nu.

Efter at have bemærket, at vandet i Ring Sø var ved at blive mørkt og uigennemsigtigt, har Horsens Kommune den 24. juni konstateret blågrønne alger i søen. Derfor anbefaler kommunen, at man holder sig fra at hoppe i søen lige nu.

Rådene fra Horsens Kommune er klare i forhold til badning, hvor alger kan være et problem:

- Lad være med at bade i søen, så længe vi skilter med "Badning frarådes". Hold også din hund fra vandet. Vær altid opmærksom på vandet, uanset hvilket andet sted du gerne vil bade, siger Simon Marsbøll, biolog i Natur og Miljø i Horsens Kommune, som kommer med de samme anbefalinger år efter år.

De blågrønne alger danner giftstoffer, og derfor kan de i værste tilfælde give en forgiftning, hvis man sluger meget af vandet. Det er dog yderst sjældent, at der sker alvorlige forgiftninger af mennesker. Hunde, derimod, drikker ofte af vandet og reagerer derved voldsommere på eventuelle giftstoffer fra algerne. Derfor fraråder kommunen både mennesker og hunde at hoppe i vandet. Algerne kan desuden give hudirritationer og udslæt.

Kommunen kan opdage algeforekomst i forbindelse med de lovpligtige regelmæssige vandkontroller. Algerne kan også konstateres efter henvendelser fra borgere eller ved kommunens selvsyn.

Højsæson for alger

Næring i søvand kombineret med solskin og varme danner grobund for alger. Algerne kommer oftest i perioden fra juni til oktober - så nu er det højsæson.

- Sidste uge konstaterede vi blågrønne alger i Blidsø, og nu er de så også opstået i Ring Sø. Her fraråder vi derfor badning. Det er ikke utænkeligt, at problemet kan opstå andre steder også. Så helt generelt bør man altid kigge på det vand, man vil bade i. Se, om det er klart. Man bør ikke bade, hvis vandet er så uklart, at man ikke kan se sine fødder, når man står i vand til knæene. Så kan det nemlig være fyldt med alger, forklarer Simon Marsbøll.

Horsens Kommune fjerner skiltene, der fraråder badning, når kvaliteten af vandet igen er tilfredsstillende. Og indtil da kan man eventuelt finde inspiration til andre badesteder i kommunen på Horsens Kommunes hjemmeside: https://horsens.dk/Fritid/Natur-og-Friluftsliv/Strande