Danmark er en humlebi



Af Søren Jensen, sognepræst

Carsten Kristiansens foredrag om det danske samfunds særlige position som et af de ”mindst ringe” samfund i verden gav stof til eftertanke for de fremmødte i Kirkehuset denne kolde og regnfulde februaraften.

Hvordan er det muligt, at et samfund, hvor den almindelige arbejdstid er så kort, kan være så rigt? Hvordan kan det være, at den danske befolkning er villig til at leve under et af verdens allerhøjeste skattetryk? Det burde ikke kunne lade sig gøre for Danmark at eksistere som samfund, men vi er her jo… Ifølge Carsten Kristiansen handler det om den store tillid, som vi danskere generelt har til hinanden – det som økonomer og samfundsforskere kalder ”social kapital”. Danmarks sociale kapital er den generelle tillid, som langt henad vejen bærer det danske samfund. Hvorfor har Britta Nielsen-sagen været på alles læber så længe? Fordi det er uhørt og uacceptabelt at fuske og svindle med fællesskabets penge. Korruption og bedrageri er ikke socialt acceptabelt i Danmark, og dermed adskiller vi os fra mange andre lande i verden, hvor korruptionen er ustoppelig.

Danmarks særlige brændstof og livseleksir er den indbyrdes tillid – troen på at vores nabo rent faktisk er god nok og vil os det bedste. Vi må prøve med alle kræfter at holde fast i denne tillid, ellers ved man aldrig, hvad der kan ske med humlebien Danmark.

Efter foredraget blev der serveret kaffe og kage inden aftenen afsluttedes med en spørgerunde og lidt eventyrfortælling. Carsten Kristiansen genfortalte levende eventyret om Klods Hans, der vinder prinsessens hjerte ved at være fremsynet, iderig og innovativ i modsætning til sine brødre og de øvrige bejlere, der ikke kunne svare for sig, fordi de kun var i stand til at skue tilbage og fortælle om det andre har sagt i leksika såvel som i aviser. Pointen med fortællingen, lod Carsten Kristiansen tilhørerne forstå, er, at vi skal danne vores børn og unge mennesker til at tænke selv og foregribe dagen i morgen, i stedet for kun at referere, hvad der skete i går. De skal forstå at navigere i en foranderlig verden, som er fyldt med overraskelser og stegte hanekyllinger. Hvordan lærer man det? Ikke ved at lære udenad, men ved at inspirere til at tænke innovativt og gøre en indsats for fællesskabet.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024