En hjertesag på Egebakken

En hjertesag på Egebakken
27. 11 2019
Man har afholdt de første Hjerteredder-kurser på aktivitetscentret Egebakken og baggrunden for kurserne var temmelig alvorlig, da aktivitetsmedarbejder Dorte Strunges mand i 2018 fik et hjertestop.

Det summede af aktivitet på aktivitetscenter Egebakken tirsdag 26. november og der var stor forventning fra deltagerne til hvad de nu gik ind til. Fra Hjerteforeningen kom instruktør Karoline Thorsen og fortalt de 15 fremmødte om hvordan man forholder sig hvis man skal genoplive en person med hjertestop.

Kurset var koncentreret med masser af livsvigtige informationer og efter en kort demonstration i hjertemassage og genoplivning med defibrillatoren/hjertestarteren fik deltagerne selv muligheden for at prøve på ”patienten” – en dukke til hjertestarter-kursus – at give livredende førstehjælp og at anvende den smarte hjertestarter.

Dortes mand fald om i skoven

Dorte Strunge er aktivitetsmedarbejder på Egebakken og det er hende som har taget initiativ til hjertestarter-kurserne på Egebakken og hun fortæller:

- Det har jo været en hjertesag for mig at få disse hold oprettet, på Hjerteforeningens Facebook side kunne man den 22. november i år, se et opslag fra Hjerteforeningen da det var 1 års dagen for da min mand kom tilbage til livet efter fem dage i koma og efter at have været klinisk død i 37 minutter, og i dag har kommet over det uden nogen følgevirkninger.

På en jagttur den 17. november i 2018 fik Dortes mand Max et hjertestop inde i skoven. Jagtkammeraterne begyndte straks livredende hjertelungeredning og man ringede til 1-1-2. Med instrukser i telefonen – sygeplejersken holder takten til hjertemassagen – gav tre af jagtkammeraterne den indledende behandling.

Heldigvis havde man en firhjulstrækker med sig i skoven og den havde et lad som Max kan ligge på, mens man forsatte hjertemassagen – indtil man var ude af skoven hvor de mødte ambulancen. Max havde nu haft hjertestop i 17 minutter og fået brækket fire ribben og punkteret sin ene lunge. Max blev transporteret til Skejby Sygehus og efter sammenlagt 37 minutters hjertestop begyndte Max’ hjerte igen at slå. Den 22. november 2018, samme dag som Max kommer ud af koma og respirator og selv trækker vejret, blev han farfar til en smuk lille pige – Cecilia Liv.

Mange frivillige deltager på kurserne

Der er oprettet seks hold, med i alt 70 deltagere og de mange frivillige hjælpere på Egebakken udgør en stor del af kursisterne, og de sidste kurser bliver afholdt i det nye år, hvor alle 65+ er velkomne til at tilmelde sig.

- Jeg har specielt haft fokus på at få Egebakkens mange frivillige, 65 i alt, til at få tages kurset, og 75 % er nu tilmeldt, vi afvikler de sidste kurser til januar, slutter Dorte Strunge.

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook