Endelave er med i slutspurten



Endelave er med i opløbet om at blive "Årets Ø 2020", og på øen bliver der ventet i spænding på afgørelsen. Foto: Horsens Kommune

Inden længe bliver det afgjort, om det er Aarø, Strynø eller Endelave, der kan løbe med titlen som "Årets Ø 2020". Forud for afgørelsen rejser dommerkomitéen rundt og besøger de tre øer. På fredag går turen til Endelave, hvor komitéen bliver vist rundt og får et indblik i alle de tiltag, der arbejdes med på øen.

Temaet for "Årets Ø 2020" er "Det gode samarbejde skaber bæredygtige og levedygtige øer", og de tre nominerede øer er valgt, fordi de har vist, hvad et stærkt fællesskab kan udrette for ø-livet.

På Endelave har fællesskabet vist sin styrke, da en gruppe fastboende og en gruppe deltidsendelavitter gik sammen for at tænke fremad.

- Vi var enige om, at vi ikke ville lade stå til, men derimod kigge fremad, og det blev for et par år siden startskuddet til "Aktiv Ø", der er båret frem af frivillige kræfter. Med "Aktiv Ø" tilbyder vi en lang række sportsaktiviteter, som fastboende, sommerhusejere og turister kan deltage i. Og vi må bare sige, at det er blevet en kæmpe succes. I år er vi nået helt op på 1.900, der har deltaget, hvilket er rekord, forklarer Kim Vind, formand for Endelave Idrætsforening.

Også uden for Endelave har man fået øjnene op for konceptet, og øen er blevet udpeget til at være med i finalen om at blive "Årets Ø 2020". Prisen bliver uddelt for første gang i år, og bag den står Landdistrikternes Fællesråd, Forenet Kredit og Sammenslutningen af Danske Småøer.

Gav ikke op, men trak i arbejdstøjet

Borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen, roser endelavitterne for deres vilje og ihærdige indsats.

- Det er klart, at mange mindre øer har udfordringer med bosætning og affolkning, og da vi for nogle år siden var nødt til at lukke skolen, var det selvfølgelig også med bange anelser fra flere sider. Men i stedet for at give op tog en gruppe frivillige arbejdstøjet på for sammen at løfte øen på rette vej mod et levedygtigt og ikke mindst aktivt samfund, siger Peter Sørensen.

Horsens Kommune har sat 300.000 kr. af årligt til at udvikle Foreningen Endelave Skole til et aktivitets- og forsamlingshus for øen samt som naturskole for alle Horsens Kommunes børn.

- Også her bliver der arbejdet med tiltag, der trækker besøgende til Endelave. I haven er der f.eks. lavet fire shelters og en bålhytte, som i sommer har været besøgt af ca. 400 mennesker. På skolen er der også lavet en prøvelejlighed, hvor man kan prøve ølivet uden for sommerperioden, hvilket alt sammen er med til at sikre, at der fortsat er masser af liv og aktivitet på Endelave, siger Peter Sørensen.

De mange forskellige initiativer har tilsammen givet en tro på fremtiden på øen og har betydet nye investeringer i bl.a. badeanlæg, beachvolley og genåbning af øens campingplads.

Vil være et kæmpe skulderklap

På Endelave bliver der set frem til dommerkomitéens besøg og ikke mindst beslutningen om, hvilken ø der vinder prisen den 3. oktober.

- Vi bliver selvfølgelig enormt stolte, hvis Endelave bliver kåret som vinder, ikke mindst fordi det vil være et kæmpe skulderklap til alle de frivillige, der lægger tid og ressourcer i at arbejde til gavn for hele Endelave. Og så vil det selvfølgelig give endnu mere energi til at arbejde videre med at udvikle vores dejlige ø, siger Kim Vind.

Med titlen som "Årets Ø" følger der 50.000 kr. til gavn for udviklingen på den pågældende ø. De øer, der kommer på anden- og tredjepladsen, modtager hver 25.000 kr. 11 øer har søgt om at blive kåret som årets ø.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024