Er der reelt lige adgang til demokratisk deltagelse og indflydelse?



Jeg kørte forleden med taxa til et valgmøde og spurgte chaufføren, om han havde bestemt sig til valget. Svaret var nej. Han troede ikke, at han kunne stemme, da han ikke havde dansk statsborgerskab. Jeg spurgte lidt ind til hans baggrund og måtte så fortælle ham, at det kunne han, da han havde boet i Danmark i 20 år.
 Jeg har talt med flere mennesker med sociale og psykiske problemer, der siger, at de mangler overskuddet til at deltage i vælgermøder og at gå i stemmeboksen den 21. november. De deltager heller ikke i demokratiske processer mellem valgene. Ved at lægge afstemningen ud i Varmestuen stemte 22 vælgere der.
 Den laveste stemmeprocent i 2013 var 43,94% i Sundparken og den højeste var 83,93% i Stensballe, når vi udelader Endelave med 84,86%. De laveste stemmeprocenter var derudover i Midtbyen, Sønderbro og Forum. Stemmeprocenten i min bydel Vestbyen var 57,72%. At tale om et repræsentativt demokrati er en sandhed med modifikationer, når de ressourcestærke stemmer mest og måske også typisk på dem, der taler deres sag.
 Næsten 20.000 stemmer ved valget i 2013 brugte ikke deres stemme. Det skal vi gøre noget ved! Ved generelt at løfte de mennesker, der er i underskud eller ikke ved, hvordan man deltager i de demokratiske processer. Det kan vi gøre noget ved! I boligforeninger. På jobcenteret. På væresteder. På uddannelsesinstitutioner. Mere fællesskab giver mere demokratisk deltagelse. Det må være opgaven til det næstkommende valg. Stem på Ø, hvis din stemme skal høres og du skal være en del af flokken.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024