Erfaringer fra Solens Rige

Erfaringer fra Solens Rige
24. 11 2017
Af Fleming Frederiksen, formand for Arbejdsgiverne

Græsset er altid grønnere på den anden side af åen. Og solen skinner altid klarere et andet sted. Der er mange måder, at udtrykke den gamle erkendelse af, at det ikke altid er andre, der er heldigere, rigere og gladere. Det kan meget vel vise sig at forholde sig ganske modsat. Derfor skal man sætte pris på det, man har.

Denne erkendelse står øverst i mine tanker hjemvendt fra en vellykket studietur til Japan i efteråret. En delegation fra Arbejdsgiverne og vores overenskomstpartnere fra 3F, Dansk Metal samt Blik & Rør tilbragte her en uge i dette spændende, gamle kulturland, hvor vi blandt andet besøgte uddannelsesdepartementet, japanske og danske virksomheder.

Lad det være sagt med det samme. Japan er et imponerende land. Både kulturelt, hvor gamle traditioner og værdier holdes i hævd - og økonomisk, hvor landet udgør verdens tredjestørste økonomi. Som vores niendestørste eksportmarked, har Danmark også tætte bånd til landet. Dertil kommer, at den nye frihandelsaftale mellem EU og Japan ventes at bringe Danmark en øget eksport på op til 70 procent.

Det var med disse handelsbriller på, at Arbejdsgiverne besøgte landet. Men vi er også andre erfaringer rigere. Danmark kan nemlig lære meget af Japan - men Japan kan faktisk også lære meget af Danmark. Eksempelvis har vi et langt bedre erhvervsuddannelsessystem indenfor håndværk og industri. Her benytter man sig i Japan udelukkende af sidemandsoplæring og korte kurser.

Man kan også iagttage, at kvinderne i Japan er meget veluddannede – men er ofte ikke i arbejde på grund af en meget mandsdomineret kultur. Kun 49 procent af kvinderne er på arbejdsmarkedet. I Danmark er det 72 procent. Ifølge World Economic Forum har Japan verdens ringeste kønsligestilling på arbejdspladsen. Hertil kommer en kæmpe udfordring med verdens højeste andel af folk over 60 år. Det vil i fremtiden give store udfordringer med mangel på arbejdskraft.

Japanerne har uden tvivl en beundringsværdig industri. Og de er kendt for deres store flid. Men det er også lidt interessant, at det ikke nødvendigvis gør dem mere effektive. I Japan er BNP per indbygger 38.894 USD. I Danmark er 53.418 USD.

Jeg tænker, at vi med den danske resultat- og løsningsorienterede tilgang til arbejdsopgaver i mange år frem vil kunne konkurrere med dette store land i øst. Faktisk er vi i Danmark slet ikke så ringe endda, som vi sommetider går og tror.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!