Farvel til museumschefen i Horsens



Horsens Kommunes museumschef, Anne Bjerrekær, har fået nyt job. Fra 1. januar skal hun være direktør for Det Grønne Museum, der fysisk er placeret på Gl. Estrup Herregård på Djursland og som er en nylig fusion af Landbrugsmuseet og Jagt- og Skovbrugsmuseet, der tidligere var placeret i Hørsholm. Det er nu nationalt og landsdækkende museum for jagt, skov, landbrug og mad.
 Med Anne Bjerrekærs farvel mister Horsens Kommune en helt utrolig ildsjæl og fantastisk kapacitet, der først og fremmest er kendt som den utrættelige drivkraft bag etableringen af verdens største fængselsmuseum på det tidligere Horsens Statsfængsel.
 Horsens Museum fik i januar 2010 officielt overdraget den helt unikke samling af fængselsgenstande fra statsfængslets 153-årige historie fra Direktoratet for Kriminalforsorg. En samling, som rummede mellem 7000 og 8000 genstande og som overvejende var blevet skabt igennem de seneste ca. 60 år af vagtmester på det gamle statsfængsel, Åge Egholm.
 Med de mange genstande har det været muligt, at skabe et fængselsmuseum i autentiske rammer i absolut verdensklasse.
 - Med Anne Bjerrekærs farvel til Horsens mister vi en fantastisk museumsleder, som virkelig har fået sat nogle væsentlige aftryk. Mest markant er selvfølgelig hendes indsats for at få opbygget et fængselsmuseum i den absolutte verdensklasse. Et fængselsmuseum, der konstant er blevet udviklet og forbedret - blandt andet med en rekonstruktion af den 18 meter lange tunnel, som Danmarks flugtkonge nr. et, Carl August Lorentzen, gravede i 1949 for at komme ud i friheden. Senest er museet blevet udvidet med Insero MediaLab, hvor det er muligt for alle gæster at prøve kræfter med medieproduktion og historiefortælling, siger kommunaldirektør i Horsens Kommune, Peter Sinding Poulsen.
 Han fremhæver også Anne Bjerrekærs store og vellykkede indsats for at skaffe fondsmidler til fængselsmuseet - og hvor store bidrag fra blandt andet Nordea Fonden og Arbejdsmarkedets Feriefond har skabt fundamentet for de spændende nyskabelser.
 Selv siger Anne Bjerrekær, at hvis hun skal nå at lave noget andet, ja så er tiden inde nu.
 - Jeg har nu været chef for Horsens Museum i mere end 15 år, og jeg er pavestolt af Horsens og det, byen har opnået i den periode. Og jeg er ikke mindst stolt af, at museets dygtige medarbejdere har været vigtige brikker i den proces ved blandt andet at udvikle et fængselsmuseum af højt internationalt format.  Der er sket rigtigt meget, siden jeg startede på museet, og jeg har fået store oplevelser undervejs. Men jeg tænker også, at museet nu er godt i vej, og at jeg skal skifte spor nu, hvis jeg skal nå at lave noget andet. Og udfordringen med at fusionere to vigtige statslige museer til Det Grønne Museum, og blandt andet udvikle nye udstillinger i super fine rammer på Gl. Estrup Herregård, var lige dét, jeg kunne se mig selv lave i fremtiden.
 55-årige Anne Bjerrekær er cand.phil. i forhistorisk arkæologi fra Aarhus Universitet, og hun har været museumsleder i Horsens Kommune siden 2002.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023