Flere teenagere skal i familiepleje



Flere teenagere skal i familiepleje frem for på døgninstitution.
 I Horsens Kommune er 34 % af de anbragte teenagere i familiepleje, men tallet skal højere op.
 Derfor arbejder to familieplejekonsulenter for øjeblikket på højtryk med forskellige indsatsområder, for at dette skal lykkes. Ét af dem er at finde egnede plejefamilier.
 Ifølge Tanja Nyborg Jakobsen, der er sektionsleder i Familie og Forebyggelse, er de teenagere, der skal i familiepleje, unge med udfordringer som begyndende hashmisbrug, uhensigtsmæssig adfærd og identitetsproblemer. Der vil være unge, der ikke kan rummes i en plejefamilie, så det kræver et godt match og i hvert et tilfælde en individuel vurdering. Teenagere med svære misbrugsproblemer vil sjældent blive anbragt i familiepleje.
 Den 18-årige Nanne Jørgensen, der har prøvet skiftet fra en døgninstitution til en plejefamilie, er ikke i tvivl om, hvor hun helst vil være:
 - Der er stor forskel på at bo på institution sammen med andre unge og så komme ind i en familie med faste rammer. Det var rigtig godt for mig at komme væk fra institutionen, fordi der var meget uro, blandt andet på grund af stoffer. Samtidig var det en stor omvæltning at komme ind i en familie med faste rammer – og små børn for dem var jeg ikke vant til. Men heldigvis fik jeg opbakning fra mine plejeforældre til at stille rimelige krav og til at sige fra, fortæller Nanne.
 Ifølge familieplejekonsulenterne Katrine Haarup Laursen og Ole Bjørn Severinsen er udgangspunktet for et godt match, at familien kan rumme de unge og så vidt muligt opfylder de unges ønsker og behov:
 - Plejeforældrene skal være troværdige voksne med en ægte interesse for den unge. De skal have klarhed over, hvem de selv er for at kunne se bag om den unges adfærd. Og så skal de kunne bringe de ting, de selv har oplevet i livet, ind i en professionel sammenhæng, fortæller de og understreger samtidig det vigtige i, at plejeforældrene kan samarbejde med de unges biologiske forældre.
 Målsætningen om at anbringe flere børn og unge i plejefamilier frem for på døgninstitution er led i Horsens Kommunes forebyggelsesstrategi.
 For øjeblikket er 56 % af alle anbragte børn og unge i Horsens Kommune anbragt i plejefamilie.

Indsatsområder i plejefamilier med teenagere:
Forstærket familiepleje: ekstra tilbud til plejefamilier med unge der har tilknytningsforstyrrelser, ADHD m.m.
Ungeforum: tilbud til alle unge i plejefamilier om at udveksle erfaringer.
Matchning: tværfagligt samarbejde om den unge – herunder medinddragelse af biologisk familie.
Forbedre overgang fra døgninstitution til familiepleje
Sikre effektiv og smidig proces i forbindelse med visitation.
Ekspertgruppe: nuværende eller tidligere anbragte unge erfaringsudveksler med familieplejekonsulenter i plejefamilier.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024