Folk med hjernerystelse får hjælp

-  Jeg ville hellere have brækket et ben, for så kunne folk se, hvad jeg fejlede, siger Kasper Lindkær Krogslund, der deler erfaringer med ligesindede i en selvhjælpsgruppe.
- Jeg ville hellere have brækket et ben, for så kunne folk se, hvad jeg fejlede, siger Kasper Lindkær Krogslund, der deler erfaringer med ligesindede i en selvhjælpsgruppe.
Folk med hjernerystelse får hjælp
26. 03 2019
Et glid og bang! Så lå han der. 33-årige Kasper Lindkær Krogslunds verden har ikke været helt den samme, siden han for to år siden faldt på sit badeværelsesgulv og slog hovedet mod en væg.

Kasper deler skæbne med andre mennesker, som lever med mærkbare symptomer efter en hjernerystelse, for eksempel hovedpine, kvalme og koncentrationsbesvær. Og ligesom mange af sine lidelsesfæller har Kasper været igennem en lang periode, hvor han har følt, at han levede sit liv i et vakuum. Men et forløb på ASV Horsens og deltagelse i en selvhjælpsgruppe har fået hans liv tilbage på sporet.

Inden uheldet arbejdede Kasper på fuld kraft i et VVS-firma, og det var først noget tid efter faldet, at han for alvor mærkede symptomerne. Blandt andet fik han knaldende hovedpine, og han led af humørsvingninger og manglende tidsfornemmelse. Til sidst var en sygemelding uundgåelig.

Herefter fulgte en række arbejdsprøvninger. Senest i en fiskeforretning hvor han arbejder lige nu og er glad for at være.

Fra at have haft en arbejdsuge på 40-50 timer, er Kasper i dag beskæftiget ni timer ugentligt fordelt på tre dage.

- Jeg har opgivet at komme på fuld tid men vil gerne op på 12 timer om ugen. Jeg bliver imidlertid hurtigt mentalt træt og skal have en lur på sofaen, når jeg kommer hjem for at kunne være noget for min familie, fortæller Kasper, der er gift og har to små børn.

Han får stor opbakning fra familien men har kæmpet lidt med manglende forståelse fra omverdenen.

- Jeg hører tit bemærkningen "du ser da frisk ud", men jeg kan have både gode og dårlige dage, siger Kasper, der for alvor fik et skub til at komme videre med sit liv, da han startede på et to måneders specialundervisnings-forløb på ASV Horsens - en skole for unge og voksne med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

Her lærte han at koble viden og fakta om konsekvenserne af en hjernerystelse til den situation, han selv befandt sig i.

Ifølge konsulent Line Skovbjerg, ASV Horsens, kan skaderne efter en hjernerystelse få vidtrækkende konsekvenser for ofrene, og selvom to personer rammes på samme måde, kan symptomerne være vidt forskellige.

- Hjernerystelser rammer ofte folk mellem 20 og 40 år. De er måske faldet til en fest, har fået en bold i hovedet eller været udsat for et trafikuheld. Fælles for dem er, at de står midt i livet, hvor de skal præstere en masse både karrieremæssigt og på hjemmefronten. De er ikke som sådan vant til at mærke deres krop, og pludselig skal de tage en masse hensyn til den.

Efter forløbet på ASV Horsens tog Kasper imod opfordringen til at starte i en selvhjælpsgruppe.

Her arbejder man også lidt på jomfruelig grund, fortæller Charlotte Nygaard, der er selvhjælpskoordinator i Horsens Sund By:

- Folk, der er ramt af langvarige skader efter en hjernerystelse, er en ret overset gruppe. Måske fordi symptomerne er så diffuse og derfor svære at tale om, selvom konsekvenserne kan være alvorlige nok. Både for ens arbejdsevne og muligheder for at opretholde en normal social tilværelse. Men nu er det lykkes os at oprette et hold, og deltagernes tilbagemeldinger er meget positive.

For Kaspers vedkommende har selvhjælpsgruppen givet ham mulighed for at være en del af et positivt fællesskab, hvor han kan dele erfaringer med ligesindede:

- Jeg føler, at jeg har fået en forpligtelse over for de andre i gruppen, og det sætter ganske enkelt mit humør i vejret.