Gedvedhus: Foredrag Vitus Berings ekspeditioner



I Vitus Berings Park i Horsens står et monument for Vitus Berings ekspeditioner. Det består af to kanoner, der flankerer en bronzeplade med et kort over Sibirien og Stillehavet. Det viser, hvor Bering rejste 1725-30 og 1733-41. På den første ekspedition opdagede han Beringstrædet, der skiller Asien fra Amerika, og på den anden fandt han søvejen fra Sibirien til Amerika, hvor han nåede til Alaska og sejlede langs Aleuterne, en kæde af øer med enorme mængder af pelsdyr og fisk.

Monumentet er en gave fra Rusland i anledning af 200 året for Berings død; han døde 8. december 1741. Russerne er stolte af Berings store ekspeditioner, der gjorde det muligt at udnytte Sibirien bedre samt at erobre Aleuterne og Alaska. Russerne valgte Horsens, fordi Bering var født her 1681. 15 år gammel stak han til søs på et dansk skib og blev uddannet til skibsofficer.  Fra 1704 til sin død 1741 var han ansat som officer i den russiske flåde, og det var den russiske kejser, Peter den Store, der personligt udvalgte ham til leder af den første ekspedition i 1725.

Rejsen gik de 9000 km over land fra Sankt Petersborg til Sibiriens stillehavskyst. Der var ingen skibsværfter ved Stillehavet, så han måtte selv oprette dem. På begge ekspeditioner medbragte Bering skibsværftshåndværkere af alle slags fra Sankt Petersborg, samt ankre, tovværk, sejl og alle slags redskaber, samt kanoner og kugler. Træet til skibene blev skaffet der, hvor man byggede dem.

Der blev bygget et skib til sejladsen på Stillehavet. Formålet var at finde ud af, om Amerika og Sibirien hang sammen eller der var hav imellem. Bering sejlede ud i det ukendte og fandt ud af, at de to lande ikke hang sammen. Der var blot 85 km mellem de to verdensdele, altså et stræde. Det fik senere navnet Beringstrædet.

I 1991 inviterede russerne danske arkæologer til udgravning af bopladsen på Berings Ø. Museumsinspektør Ole Schiørring fra Horsens Museum fandt Berings grav og flere andre. Skibsjournalen fortalte, at kun Berings grav indeholdt en kiste, og at den var for kort. Graven passede med beskrivelsen. Derfor måtte man antage, at skelettet deri var Berings. Det blev sendt til Retsmedicinerne i Moskva, og de genskabte Berings hoved ud fra kraniet. Derfor ved man, hvordan Bering så ud. På Horsens Museum kan man se en permanent udstilling om Vitus Bering.

Hør foredraget på Gedvedhus torsdag 8. november kl. 19.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024