Grøn inspiration til horsensianernes byggedrømme

Grøn inspiration til horsensianernes byggedrømme
31. 01 2019
Gratis udstilling om bæredygtigt træbyggeri kan nu opleves i Horsens midtby. Der er mange muligheder for at bygge bæredygtigt med træ, og det viser udstillingen 'City of Wood', som lige nu står i forhallen på Horsens Rådhus. Kommunen håber, at udstillingen kan give borgere, studerende og virksomheder inspiration til at tænke mere bæredygtigt inden for byggeri.

Udstillingen viser nogle konkrete eksempler på større byggerier og enkelte byggekomponenter såsom søm, facademateriale og isoleringsplader, der alt sammen er lavet af træ.

- Det er en spændende udstilling, som er på besøg her i Horsens lige nu. Træ er igen blevet et interessant byggemateriale, da det er meget bæredygtigt. Mens træer vokser op, kan de optage CO2 fra luften og træ kan efter brug i et byggeri genbruges utallige gange. Derfor har træ nogle biologiske fordele i modsætning til fx stål og beton, hvis det holdes fri for forurenede stoffer, siger Marie Lindberg Tefre, som er afdelingsleder for Affald og Genbrug.

Hun tilføjer:

- Nye teknologier giver nye muligheder for igen at bygge med træ - også i høje bygninger og komplekse installationer. Med udstillingen håber vi, at der bliver skabt opmærksomhed og bevidsthed omkring bæredygtige byggematerialer som fx træ. Især i en by som Horsens, hvor der bliver bygget rigtigt meget for tiden.

Søm, der er lavet af træ

Udstillingen viser nogle konkrete og kreative eksempler på, hvordan man kan bruge træ. Man kan f.eks. se søm, der er lavet af træ.

- Mange tænker, at søm kun kan laves af metal, men der findes søm, som er lavet af træ. Og de er både modstandsdygtige over for råd og svamp og egner sig godt til udendørs brug. Derfor bliver de også brugt industrielt i 19 lande verden over, siger Marie Lindberg Tefre.

- Træsømmene har også den fordel, at det er nemmere at genbruge trækonstruktioner, hvor man har brugt træsøm og ikke metalsøm. Det er, fordi man er nødt til at tage metalsømmene ud af træet, hvis det skal kunne genbruges, og det er en stor omkostning, lyder det fra afdelingslederen.

Det er gratis at se og opleve udstillingen, som står i forhallen på Horsens Rådhus til og med uge 7. Udstillingen er en del af et større projekt, hvor byer imellem kan dele erfaringer om bæredygtigt byggeri i træ. Det er Aarhus Kommune, som står bag City of Wood-udstillingen i samarbejde med Circularity City, Nordisk Ministerråd og EIT Climate KIC.

Udstillingen skal videre til andre nordiske byer efter Horsens.