Gunnar hjælper det Kongelige Bibliotek

Gunnar Jensen i Stenbjerg leder efter luftfotos
Gunnar Jensen i Stenbjerg leder efter luftfotos
Gunnar hjælper det Kongelige Bibliotek
08. 11 2019
I Sattrup sidder Gunnar Jensen ved sin bærbare computer og ser på gamle luftfotos fra Danmark, optaget i perioden 1936-1992. Han hjælper biblioteket med at stedbestemme de mange luftfotos fra lokalområdet.

Gunnar er opvokset på egnen omkring Østbirk og kender hvert et hus, og det er en stor fordel når man skal stedbestemme ejendomme på gamle luftfotos.
Det Kongelig Bibliotek har en kæmpe samling – 5.200.000 luftfotografier – som er blevet digitaliseret og som offentligheden har adgang til. Mange af fotografierne er dårligt beskrevne og Det Kongelige Bibliotek stiller en hjemmeside til rådighed hvor man kan stedbestemme de enkelte fotos.

Gunnar leder efter røde knappenåle

Inde på hjemmesiden finder Gunnar frem til egnen omkring Østbirk ved hjælp af et stort oversigtskort over Danmark. På kortet er de placeret grønne ”knappenåle” som fortæller at her har en eller anden stedbestemt et fotografi. Han zoomer ind på området ved Horsens og der begynder at dukke bynavne op på kortet og endnu flere grønne ”knappenåle”.

Det er ikke de grønne ”knappenåle” Gunnar Jensen er interesseret i, men derimod de røde, som ikke umiddelbart dukker op på kortet. De dukker først op når man er zoomet tilstrækkeligt lang ind og de kommer ofte i klynger på kortet.

- Der er to typer fotos dem som taget skråt oppefra så man kan detaljer på bygninger og veje, og de svære – dem som er taget lige ovenfra. Her kan det være svært at se hvor man er, men heldigvis er der masser hjælp at hente på hjemmesiden, fortæller Gunnar Jensen.

Lokalkendskab er en stor fordel

På kortet finder Gunnar Jensen en rød ”Knappenål” ved hundelufterskoven i Østbirk og zoomer endnu tættere på og nu dukker der 20 – 30 ikke stedbestemte fotos op på siden. Gunnar kigger igennem listen af fotografier i venstre side af skærmen og hans øje falder på et hus.

- Det hus kender jeg – der boede en pige jeg gik i skole med. Huset lå ikke i Østbirk, men i Tåning.

Nu flytter Gunnar ”knappenålen” på kortet nordpå mod Ejer Bavnehøj, videre over Riis og placerer den på sin rigtige position i Tåning. Kan udfylder et lille kartotekskort på skærmen med oplysninger om adressen og går hurtigt videre for at finde flere hjemløse røde ”knappenåle”.

Alle kan deltage i arbejdet med at stedbestemme de mange luftfotografier. Det gør du ved at gå på hjemmeside www.kb.dk/danmarksetfraluften og begynde at lede efter røde ”knappenåle” blandt de 5,2 millioner luftfotos over Danmark.

Kildall

smiley Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook