Horsens helt i front med demensomsorg



Nære relationer mellem mennesker med demenssygdom og plejepersonale er afgørende for livskvaliteten. Det viser et stort forskningsprojekt, som er gennemført i Horsens Kommune på demensområdet i samarbejde med Århus Universitet og Socialstyrelsen.
 Forskningsprojektet med navnet Hjernespind viser, at tydelige menneskelige værdier som anerkendelse, respekt og ligeværdighed er afgørende i omsorgen for mennesker med demens. For eksempel støttes den forhenværende gartner i at passe rosenbedene, den tidligere tjener dækker bord og så videre. Det giver mennesker med demens ro og livskvalitet at blive støttet i at gøre det, de kan, siger projektleder og sygeplejerske Else Marie Rasmussen. Hun udtaler desuden, at det unikke ved projektet er, at metoder og resultater fra forskningen bringes tilbage i praksis.
 Projektet er gennemført i 2012-2013 på Slotsgården og daghjemmet Rosenkrantz i Horsens Kommune. Efterfølgende gennemføres udviklingsforløb på ældreområdet, hvor metoder, resultater og konklusioner bringes ind i hverdagens praksis de enkelte steder.
 - Vi ser på, hvad der er vigtigt for den enkelte. Derfor sætter vi altid relationen til mennesket først – samtidig med at fagligheden kobles på, fortæller Brita Aagaard, der er sundhedscenterleder for Sundhedscenter Ceres.
 Hjernespind konkluderer blandt andet, at et godt hverdagsliv tager hensyn til de oplevelser og erfaringer, den enkelte har med i bagagen.
 Pårørende er trygge ved at have deres familiemedlem til at bo på Slotsgården eller komme i Rosenkrantz. Medarbejderne er dedikerede til opgaven med at drage omsorg for mennesker med svær demens og er stolte af deres arbejdsplads. Desuden er der en stor gruppe pårørende og frivillige, som involverer sig og yder en indsats.
 - Det er helt essentielt, at vi handler på baggrund af noget, vi ved, og ikke bare noget, vi tror. Vi har nu forskningsmæssigt belæg for en praksis, der virker. Vi ser, at tilgangen får mennesker, vi møder til at vokse – og nu breder vi erfaringerne ud til hele ældreområdet med udgangspunkt i det enkelte steds praksis og kultur, ligesom vi gerne deler ud af erfaringer til andre, siger Karin Holland, direktør i Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune.
 Forskningsprojektet er finansieret af Socialstyrelsen og Horsens Kommune. Herudover har projektet fået støtte fra Inger og Asker Larsens Fond samt Hede Nielsens Fond.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024