Horsens skal tale med andre kommuner om demens



Hvert eneste år forvilder mere end 1.000 mennesker med en demenssygdom sig væk fra hjemmet eller plejecentret. Mange af dem bliver først fundet, når det er for sent. Af den grund dør 15 demensramte danskere hvert år.
 Det er en af de store udfordringer, som syv nye demensvenlige kommuner – heriblandt Horsens - nu vil gøre noget ved.
 Målet er at styrke demensindsatsen over for de næsten 8000 demensramte borgere i de syv kommuner, for deres pårørende og plejepersonale.
 Sammen med Demensalliancen vil kommunerne over de næste seks måneder dele erfaringer om udfordringer og løsninger og finde svar på nogle af de store udfordringer på demensområdet, som kommunerne i stigende grad vil stå overfor.
 Formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget I Horsens Kommune Ellen T. Schmidt (S) håber på, at samarbejdet kan medvirke til at sikre øget viden om vigtigheden af tidlig opsporing og udredning, så den rette indsats og behandling kan iværksættes.
 - Vi ved, at øget viden om demenssygdom i civilsamfundet kan medvirke til at mindske tabuet omkring demenssygdom. I Horsens kommune er vi sikre på, at deltagelse i projektet via sparring og vidensformidling mellem eksperter og de øvrige deltagende kommuner, kan medvirke til, at vi udvikler og tilretter vores tilbud til borgerne med demenssygdom. Dette på en måde så de og deres pårørende oplever at kunne mestre eget liv bedst muligt. Vi ser rigtig meget frem til at deltage - at kunne få og give viden, til udvikling af demensområdet.
 De syv kommuner vil blandt andet finde svar på:
 - Hvordan kommunerne bliver bedre til at spotte demenssygdomme tidligere, så personer med demens kan få den rette hjælp?
 - Hvordan kommunerne kan sikre, at pårørende får hjælp og aflastning, og ikke står alene?
 - Hvordan medarbejdere og ledere kan blive bedre klædt på til at støtte det voksende antal personer med demens og deres pårørende – både i hjemmet og på plejecentre?
 - Hvordan kommunerne kan styrke lokalsamfundets viden om demens?
 - Hvordan man sikrer flere demensvenlige boliger gennem indretning og nybyggeri?
 De syv nye kommuner overtager faklen fra Aarhus, Aalborg, Varde, Hillerød, Stevns og Næstved kommune, der i efteråret tog de første skridt til at skabe demensvenlige kommuner i Danmark.
 Faklen gives nu videre, og snart vil knapt 30% af danskere med demenssygdomme bo i kommuner, der med ambitiøse mål og konkrete handlinger vil arbejde for at styrke demensindsatsen for borgere, pårørende og medarbejdere.
 Demensalliancens mål er, at samtlige 98 kommuner i Danmark bliver demensvenlige.
 De syv kommuner er foruden Horsens: Køge, Lyngby-Taarbæk, Viborg, Randers, Mariagerfjord, Guldborgsund.

Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom. 85.000 er i dag ramt af en demenssygdom. Antallet af demente stiger ca. med 10.000 hvert år. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120-150.000. Op mod 400.000 personer i Danmark lever i dag som nære pårørende til et menneske med demens.

yesGiv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024