Horsens størst i First Lego League-dyst

Borgmester Peter Sørensen (S) sammen med en masse børn og unge i forbindelse med sidste års First Lego League. Arkivfoto.
Borgmester Peter Sørensen (S) sammen med en masse børn og unge i forbindelse med sidste års First Lego League. Arkivfoto.
Horsens størst i First Lego League-dyst
01. 11 2013
Over 600 elever fordelt på 60 hold skal i år konkurrere i international dyst om emnet Naturens Rasen Af Vibeke Juul

I Horsens er 60 hold med børn og unge fra 10 til 16 år tilmeldt konkurrencen i dette års First Lego League (FLL).
 Eleverne dyster i alle tre kategorier inden for teknologi, forskning og markedsføring. Sammenholdt med antal hold gør det byen til den suverænt største turneringsby i Skandinavien.
 FLL finder sted lørdag den 9. november 2013 på VIA Campus Horsens. Alle er velkomne til at se elevernes opfindelser.
 Konkurrencen sætter fokus på naturvidenskabelige og teknologiske fag, og i år er emnet Naturens Rasen.
 Konkurrencen foregår i et samarbejde mellem Horsens Kommune og VIA University College. Sidstnævnte klæder dommerne på til konkurrencen og lægger lokaler til det store arrangement.
 Horsens er med i konkurrencen for fjerde år i træk. Det er der ifølge Peter Sinding Poulsen, direktør for Uddannelse og Arbejdsmarked i Horsens Kommune, mange gode grunde til:
 - First Lego League-dysten involverer først og fremmest rigtig mange børn og unge på forskellige klassetrin. Dertil kommer, at vi i Horsens har tilknyttet mentorer på projektet. Mentorerne er studerende fra de videregående uddannelsesinstitutioner, som er klædt på til at bistå holdene med at kvalificere sig i dysten. FLL er desuden et spændende projekt, fordi det udfordrer eleverne til at tænke som forskere og ingeniører. Det kommer der rent faktisk konkrete resultater ud af. Resultater som der kan arbejdes videre med. På den måde sætter FLL vigtige spor – ikke kun i form af en konkurrence men også som leverandør af brugbare løsningsforslag på kommende teknologiske, forsknings- og markedsføringsmæssige udfordringer.
 Ifølge Flemming Langwitz Smith, der er leder af Tværgående Enhed for Læring i Horsens, er FLL ikke kun med til at udvikle eleverne. Lærerne udfordres lige så meget:
 - Konkurrencen stiller store krav til elevernes evner til at arbejde selvstændigt, fordi de selv skal stå for at bevare overblikket over projektet. Hvorvidt det lykkes afhænger dog i høj grad af, hvor gode lærerne er til at balancere mellem at lade deres elever køre løbet selv og give dem en hjælpende hånd. Lærernes træning i denne disciplin vil også komme eleverne til gode længe efter, at FLL er slut, siger han.
 Konferencierer på FLL vil lige som sidste år være Sofie og Tim fra DR Ramasjang.
 - FLL er en sjov måde at lære om teknologi og samarbejde på, og da det også er en fantastisk oplevelse med så mange drenge og piger samlet, skal vi naturligvis til Horsens igen, siger de to Ramasjang-værter.
 Ud over holdene er et stort korps af frivillige involveret i FLL-dagen. Blandt andet 45 frivillige dommere og 40 frivillige studerende fra VIA.
 Bag turneringen i Horsens står Tværgående Enhed for Læring og VIA University College Horsens. Insero er hovedsponsor.
 I Danmark deltager 365 hold fordelt på 10 turnerings byer. I Skandinavien er i alt 872 hold med fra Danmark, Norge, Sverige og Færøerne.
 Vinderholdet går videre til den Skandinaviske Finale i Norge lørdag den 30. november 2013.