I feel happy and fortunate



- Mit mål er at blive så god til dansk som muligt, men det er et svært sprog. Heldigvis er det ok at sige noget forkert.

Ordene kommer fra den 28-årige Elena T. Nikolova, der nu på tredje år arbejder som bygningskonstruktør hos arkitektfirmaet RUM i Horsens.

Selvom det danske sprog kan drille lidt, vil hun gerne anbefale andre internationale bygningskonstruktører at søge jobs i danske virksomheder.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Horsens Kommune har med Beskæftigelsesplan 2019 sat fokus på at få udenlandske dagpengemodtagere i job, herunder ledige internationale kandidater fra VIA.

Derudover understøtter Morten Muriel Olsen også indsatsen i sit job som matchmaker konsulent i BusinessHorsens.

Hans opgave er at afdække virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft - herunder for internationale ledige - og få videreformidlet de kommende medarbejderes kompetencer. Og så handler det om at få fortalt de mange gode historier, der er om virksomhedernes succes med at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

- Jo større behovet for kvalificeret arbejdskraft bliver i virksomhederne - herunder for internationale ledige - desto vigtigere er det at komme i gang med en matchning så hurtigt som muligt. Derfor begynder jeg også allerede i de studerendes praktiktid at afsøge mulighederne for en senere ansættelse i virksomheden, fortæller Morten Murial Olsen.

Elena, der har taget sin uddannelse i Danmark, er nu velintegreret i Horsens med job, hus, mand og barn, men hun vil gerne medgive, at det kræver noget tid at omfavne et andet land.

- Jeg var nervøs, da jeg skulle til jobsamtale på grund af sproget men fandt ud af, at det ikke var en hindring. Her i Danmark har man en meget åben arbejdskultur. Vi samarbejder om opgaverne, og det er en naturlig ting at stille spørgsmål til sine kolleger, fortæller Elena, der af og til mixer de danske gloser med de engelske. Hun er blevet rigtig god til at formulere fagligt stof på dansk men synes stadig, at hverdagssnakken over frokosten kan være svær at følge med i.

Ifølge Marianne Kjerkegaard Kristensen, der er administrerende direktør i RUM, tager arkitektfirmaet ikke udgangspunkt i medarbejdernes nationalitet, når de ansætter.
- Vi kender deres uddannelsesmæssige baggrund og ser på, hvad de kan byde ind med. Samtidig har vi en forventning om, at de udenlandske medarbejdere besidder - eller nogenlunde hurtigt erhverver sig - et vist basisdansk. Vi holder desuden alle tegnestuemøder og al anden kommunikation på dansk, men de internationale medarbejdere får naturligvis hjælp til forståelsen, hvis de har brug for det. Det er min erfaring, at de har stort fokus på sproget, og vi har endda været ude for, at en nyansat medarbejder efter bare tre dage insisterede på, at der blev talt dansk til ham, fortæller Marianne Kjerkegaard Kristensen.

Hun tilføjer dog, at det også er vigtigt at være opmærksom på, hvordan de danske medarbejdere har det, når internationale gloser flyver rundt i storrumskontoret:

- Det er almindelig accepteret på tegnestuen, at sproget kan skifte, men vi ved også, at nogle af vores danske medarbejdere kan være blufærdige i forhold til at skulle formulere sig på engelsk. Det skal der naturligvis også tages hensyn til.

For yderligere at styrke danskkundskaberne har tegnestuen tilbudt de internationale medarbejdere et fyraftens-kursus i dansk med udgangspunkt i indfødsretsprøven.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024