Innovativt netværk åbner data-døre for erhvervslivet i Horsens

Innovativt netværk åbner data-døre for erhvervslivet i Horsens
31. 01 2018
Et nyt netværk dækker nu hele Horsens Kommune og lægger fundamentet for fremtidens teknologiske udvikling

Intelligente skraldespande og træer, der fortæller os, hvornår de skal vandes. Det lyder som en fjern fremtid, men i Horsens Kommune ligger det scenarie tættere på, end man skulle tro. Som én af de første i landet er kommunen nu fuldt dækket af det såkaldte LoRaWAN-netværk, der gør det muligt at indsamle data om alt fra temperaturer til støj og flowet i trafikken ved hjælp af sensorer.
 Muligheden for at få så store datamængder serveret åbner nye døre for teknologiske produkter og løsninger, og Kommunen inviterer erhvervslivet indenfor til at udforske fremtidens data-legeplads.
 Horsens Kommune er dækket af LoRaWAN-netværket, som gør det muligt at sende data over lange afstande med lavt strømforbrug.

Fremtidens teknologi bygger på data
- Vi vil finde smartere løsninger på både lokale og globale problemstillinger. Løsninger, der gør vores hverdag lidt lettere og hjælper os til et bedre liv. Det vil vi gerne bruge det intelligente netværk til, siger borgmester Peter Sørensen.
 I løbet af 2018 begynder kommunen at indhente data, og den proces kan virksomheder, iværksættere og studerende være med til at påvirke.
 - Vi kommer til at kunne måle på mange forskellige parametre og indhente store mængder data. Den service vil vi udvikle, så vi kan stille den til rådighed og samarbejde med erhvervslivet om fremtidens teknologi, siger Peter Sørensen.
 Arbejdet med at dele data er ikke helt nyt for Horsens Kommune, der allerede offentliggør datasæt på www.opendata.dk, hvor de er frit tilgængelige for alle.

Netværk sætter fantasien på prøve
Horsens Kommune prikker hul på de første forsøg med LoRaWAN ved at gøre skraldespande og rottefælder intelligente. Sensorer måler, hvornår affaldsspanden skal tømmes og om en rotte er gået i fælden, hvorefter de giver besked til netværket. På den måde bliver både renovation og skadedyrsbekæmpelsen effektiviseret og kan levere en bedre service.
 Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for netværkets muligheder i fremtiden. Trafikdata kan fortælle bilister, hvor de finder en ledig parkeringsplads, i velfærdssystemet kan man måle, hvis en ældre falder i hjemmet og i oplevelsesindustrien kan turister guides hen til attraktioner, der er tilpassede vejret.
 - Persondata er fuldt beskyttet, men derudover vil vi lytte til de behov, erhvervslivet har for data. Vi står overfor et helt nyt felt, hvor teknologien til sensorer stadig er under udvikling. Den opgave inviterer vi små og store virksomheder til at samarbejde med os om, så vi alle kan få mest muligt ud af det nye netværk, afslutter Peter Sørensen.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!