Kickstart kiksede - fradrag fungerede

Jesper Sørensen (tv) og Jesper Grubbe Møller mener, det kun kan gå for langsomt med at genindføre håndværkerfradraget.
Jesper Sørensen (tv) og Jesper Grubbe Møller mener, det kun kan gå for langsomt med at genindføre håndværkerfradraget.
Kickstart kiksede - fradrag fungerede
04. 02 2013
Håndværksmestre: Genindfør håndværkerfradrag og sæt gang i energirenovering

For et halvt år siden så håndværksmestrene lidt lysere på fremtiden efter fire års krise. Et fradrag på 15.000 kr. pr. voksen i en husstand havde sat gang boligforbedringer. Sammen med massive investeringer i private solcelleanlæg gavnede det både økonomi og miljø.
 Men hen mod nytår blev optimismen vendt til pessimisme, viser Håndværksrådets konjunkturbarometer, som fortæller, hvordan virksomhederne ser på fremtiden.
 ”Jeg kan ikke forstå, hvorfor samfundsgavnlige ordninger som håndværkerfradraget skulle forsvinde, inden noget andet er sat i stedet”, siger Jesper Grubbe Møller, indehaver af tømrerfirmaet KBJ Horsens og formand for Horsens Håndværker og Industriforening.
 Han synes ikke, man skal lade sig narre af de seneste positive ledighedstal. Bruttoledigheden faldt i december med 400 personer.
 ”Det passer fint med, at håndværkerne fik ekstra travlt, inden håndværkerfradraget faldt væk.
 Men fra december 2011 til december 2012 steg ledigheden med 2200 til 163.500, selv om håndværkerfradraget skabte ca. 5000 job. De 5000 er snart i ledighedskøen”, frygter Jesper Grubbe Møller.
 Og der er andre negative bivirkninger, mener Jesper Rasmussen, indehaver af Horsens Murer Service og næstformand i håndværker og industriforeningen:
 ”Med håndværkerfradraget blev illegale øst-virksomheder og andre, der udførte sort arbejde, trængt af banen. Skattefradraget på 15.000 kr. pr. person over 18 år i husstanden fik mange til at vælge lovligt udført arbejde”, påpeger Jesper Sørensen, der frygter, sort arbejde vinder frem igen – trods indførelsen af CVR-numre på gulpladebiler og forbud mod at betale mere end 10.000 kr. i kontanter.
 En undersøgelse fra DMA/Research, udarbejdet for NrGi, viser, at 60 pct. af dem, der fik udført energiforbedringer i 2012, benyttede håndværkerfradraget. For 33 pct. var fradraget direkte årsag til, at energiforbedringerne blev udført. 
 ”Det er nødvendigt med en model, hvor der er en gulerod i form af et fradrag eller tilskud”, mener Jesper Grubbe Møller og Jesper Sørensen, der lige nu oplever regeringen som handlingslammet:
 ”Kickstarten er blevet en fuser, desværre, for staten vil ikke være med til at finansiere den. Men offentlige investeringer kan give gevinster på både kortere og længere sigt. Så vores forslag til, hvordan regeringen sætter gang i hjulene er lempelse af det kommunale anlægsloft, så der kan bygges og renoveres, hvor der er brug for det, tilskyndelse til energirenovering af boliger - og naturligvis en omgående genindførelse af håndværkerfradraget”.