LÆSERBREV: Kommunal dagpleje

Lone Ørsted
Lone Ørsted
LÆSERBREV: Kommunal dagpleje
03. 10 2018
Der har været en del indlæg i avisen den seneste tid omkring kommunale dagplejere og private passere. I den sammenhæng er der et par ting, som jeg gerne vil bidrage med.

Vi har i Horsens kommune oplevet en stigende efterspørgsel på vuggestuer, hvilket vi har imødeset ved at udbygge med vuggestuer i hele kommunen – og denne udvikling fortsætter. Konsekvensen af dette har været et fald i antallet af kommunale dagplejere - og derfor kan jeg fint forstå, at de kommunale dagplejere oplever en usikkerhed omkring deres jobsituation. Her skal vi sammen fortælle den gode historie om den kommunale dagpleje.

Politisk har vi besluttet, at vi gerne vi tilgodese forældrenes ønsker, så udbygning af vuggestuer er en konsekvens af dette – og ikke et udtryk for manglende anerkendelse af den kommunale dagplejes kvalitet og indsats. Tværtimod har vi rigtig høj kvalitet i vores kommunale dagpleje, da de jo er en del af de indsatser vi har omkring læreplaner, sprog og trivsel.

Der hvor det hele mudrer lidt er, at nogle vælger at blive private passere. Her er forskellen, at der ikke er samme krav fra kommunens side til private passere, som der er til de kommunale dagplejere. I de private pasningsordninger er det forældrene, som har ansvaret for at vurdere kvaliteten af den private pasning. 

Hvis man ønsker det, så er der i lovgivningen mulighed for at blive privat dagplejer i stedet for privat passer, men så skal man leve op til de samme krav, som i den kommunale dagpleje. Det er således op til forældre at tage stilling til, hvilken kvalitet man ønsker – og dermed hvilket tilbud man vælger.

I en artikel blev nævnt, at der er 250 private passere, hvilket ikke er korrekt. Der er ca. 250 børn i private pasningsordninger og dermed ca. 50 private passere i Horsens Kommune.

Fmd børne og uddannelsesudvalget. SD
Lone Ørsted
Mølletoften 4
8700 Horsens