Lighed og tolerance er vigtigt for Lisbeth



Lisbeth Torfing (EL) medlem af Horsens byråd

Lisbeth Torfing sidder i Horsens Byråd for Enhedslisten og hun er med sine 33 år den yngste kvinde i kommunalbestyrelsen og kunne godt tænke sig flere yngre mennesker var med i arbejdet.

Lisbeth Torfing blev født 12.juli 1987 på Frederiksberg og som treårig flyttede familien til Tranbjerg J.

Efter få år flyttede familien videre til Harlev J. hvor hun gik på Næshøjskolen og senere på Skt. Knuds skole i Århus. Sin fritid brugte hun til både spejder og folkedans.

Lighed og tolerance

Lighed og tolerance er to områder som altid har fyldt meget i Lisbeths liv.

- Min gudfar er homoseksuel. Det var ikke noget jeg tænkte over som barn. Jeg kan huske da det gik op for mig som 7-årig, at han boede sammen med en mand. Dengang fyldte det intet i børnebøgerne, hvilket har ændret sig siden. Det var en ahaoplevelse for mig.

Ved et besøg hos Lisbeths oldemor ville hun fortælle om sin oplevelse, men i stedet blev der tysset på hende fra de voksne. Det var ikke noget man talte om. Det var meget underligt og ikke til at forstå for den unge Lisbeth Torfing.

Som 14-årig var Lisbeth på en rejse i Sydafrika med sine forældre for at besøge et familiemedlem som var udsendt.

- Vi var i Sydafrika lige omkring årtusindeskiftet og apartheid var blev ophævet få år forinden. Det hele lå meget langt fra en dansk virkelighed. Det var mit store ønske at få flettet mit hår i de små fletninger man ser i Afrika. Det var moderne dengang og jeg fik lavet fletninger hos en dame til små penge. Jeg sad hos frisøren i to lange dage og kunderne havde aldrig set en hvid kvinde som ville have en sort frisure.

Lisbeth nye frisure var grænseoverskridende for mange, da det omkringliggende samfund ikke havde set en hvid kvinde med denne frisure tidligere. Det betød at flere af de hvide skulede efter Lisbeth og hendes nye frisure, men der skete ikke noget med hende, men hun fik mange blikke. Mange sorte kvinder kom hen til Lisbeth for at tale med hende og se hendes ”afrikanske” hår.

Disse to oplevelser har været med til at forme Lisbeth og hendes politiske indstilling og syn på verden og mennesker.

Medlem af DSU

I gymnasiet, på Århus Katedralskole, begyndte hun at spille rollespil og her mødte hun Tobias første gang, men først nogle år senere blev de kærester. Allerede på gymnasiet begyndte Lisbeth at interessere sig for politik og havde samfundsfag på højt niveau.

- Jeg var en kort overgang medlem af DSU, men det var ikke helt mig, så jeg meldte mig hurtigt ud. Det er det længste til højre jeg har været, griner Lisbeth.

Enhedslisten

Da Lisbeth mødte Tobias, var han medlem af Enhedslisten og de fandt hurtigt ud af, at de var enige om mange ting.

- Tobias fik jo medlemsbladet som jeg også læste… men der gik faktisk lang tid inden jeg meldte mig ind i partiet, for jeg skulle være helt sikker at det var mig selv som syntes det var rigtigt og ikke bare ham, griner Lisbeth.

Anledningen til at Lisbeth meldte sig ind i Enhedslisten var en meget provokerende bemærkning fra en fætter på Facebook, som var temmelig borgerlig – og kommentaren gik på Enhedslisten.

Studie på Islands Universitet

Efter at have afsluttet gymnasiet på Aarhus Katedralskole læste hun i 2006 videre på Århus Universitet på Nordisk Sprog og Litteratur og flyttede til Trøjborg i Århus Nord. I løbet af studiet boede Lisbeth et år på Island med kæresten Tobias mens de studerede på Islands Universitet og hun fortæller:

- Studiet var meget interessant, men jeg blev særligt interesseret i det Norrøne [oldnordisk] som ligger længst væk og bevægede mig op gennem tiden hvor der er mere litteratur. Det var grunden til at jeg studerede Islandske Middelalderstudier på Island.

Efter endt studie i 2017 fortsatte Lisbeth med at arbejde på Aarhus Universitet på forlaget Better Students som seniorredaktør og hun arbejder lejlighedsvis som ekstern lektør på vikingestudier.

Familien nærmer sig Grumstrup

Da Lisbeth og Tobias kom hjem fra Island, flyttede de til Voerladegaard hvor de boede en overgang inden hun, Tobias og deres to børn flyttede til Grumstrup.
Hjemme hos Lisbeth og Tobias joker man med at det er Lisbeth som arbejder med moderne tid, mens arkæologen tager sig af de gamle dage.

KV13 i Horsens

Efter at Lisbet og familien var flyttet til Grumstrup kom kommunalvalget 2013. Ved valget blev Betina Steufer valgt ind for Enhedslisten i Horsens og Lisbeth fulgte med som partisoldat.

- Det kommunale landskab er ret domineret af mænd i deres bedste alder… og det ingen gang slemt i Horsens. Det er en problemstilling vi er meget opmærksom på i Enhedslisten, hvor vi går ind for bred repræsentation. Jeg vil jo gerne have flere yngre kvinder med små børn ind i byrådene, men da Betina kom ind ved valget, skulle jeg jo ikke bekymre mig om det, konstaterer hun.

Midt i byrådsperioden meldte Betina Steufer ud, at hun ikke genopstillede ved valget 2017. På det tidspunkt var Lisbeth ved at afslutte sin Ph.d. og ville ikke byde ind på at være ny kandidat for partiet.

- Ved en midtvejs debat hvor Betina Steufer også deltog, var jeg med som publikum. Jeg har aldrig mødt nogle af dem i afdelingen, da Tobias og jeg havde været passive medlemmer fordi vi havde travlt... men vi fik hilst på nye mennesker. Kort tid efter fik jeg et opkald hvor man spurgte om jeg kunne have lyst til at deltage i kommunalpolitik?

Perfekt timing for Lisbeth

Timingen var perfekt, for Lisbeth havde fået afleveret sin ph.d. og hun havde tidligere tænkt at kommunalpolitik kunne være noget for hende. Hun tænkte et stykke tid, da der er forskel på at stille op og på at være spidskandidat.

- Nu havde jeg et par år inden valget til at ”øve” mig i… og tidspunktet var perfekt for efter min ph.d. vidste jeg ikke hvad der skulle ske i mit liv. Her begyndte jeg at arbejde tæt med Betina i sagen om Rådhus-rokaden. Jeg havde ikke den store erfaring i det politiske arbejde inden da, men jeg havde masser af erfaring fra det studenterpolitiske arbejde på Aarhus Universitet.

Byrådsarbejdet tager meget af hendes tid

Lisbeth sagde sit job op på forlaget Better Students i begyndelsen af 2020 da hun ikke følte at hun havde tid nok til sit byrådsarbejde:

- Byrådsarbejdet tager meget af min tid, når man har så mange poster som jeg har. Jeg sidder jo alene for Enhedslisten i byrådet og jeg bruger omkring 25 – 30 timer på arbejdet om ugen. Vi har, Tobias og jeg, prioriteret at have tid til familien og efter Tobias sygdom fandt vi ud af, at man ikke skal taget livet for givet.

Masser af udvalgsposter

Lisbeth er formand for beskæftigelsesudvalget, og sidder i Velfærd og Sundhedsudvalget, Børn og Uddannelse, Oplandsudvalget og i udvalget for udsatte boligområder. Hun sidder også som den eneste kvinde i koordinationsudvalget for partiledere.

Ud over at Lisbeth sidder i mange udvalg, skal hun også konstant orientere sig om hvad der sker i andre udvalg som hun ikke sidder med i – men hun har heldigvis god hjælp:

- Enhedslisten er meget kollektive og vi har en baggrundsgruppe som hjælper mig med at kigge på de mange dagsordener… og specielt for de udvalg som jeg ikke sidder i. Her beslutter vi os for i fællesskab for hvad vores holdninger er i de forskellige sager. Det er ikke mig der bestemmer alene hvad partiet mener.

I Corona-lockdown perioden klarede byrådet sig med virtuelle byrådsmøder, men Lisbeth indrømmer at hun savnede at være i samme lokale med sine byrådskollegaer.

- Det var som om der blev holdt tilbage og det er svært at holde en ideologisk brandtale til en skærm, griner Lisbeth.

Der er kommunalvalg i 2021 og Lisbeth Torfing er spidskandidat for Enhedslisten. Hun er i skrivende stund opstillet sammen Betina Vium Andersson og Allan Skou Larsen.

Skønt at bo på landet

Familien holder meget af at tage ud på vandre- og kanoture. Lisbeth og Tobias leger med tanken om, at skrive en historisk roman sammen. Sammen ved de en masse om fortiden som kan bruges i en roman.

Familien elsker at spille rollespil hvor børnene også er begyndt at deltage og de tager også på museum sammen. De holder meget af at bo udenfor byens travlhed og har derfor valgt at bo ”på landet”.

Kildall

Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024