Markstakke skal overdækkes

Markstakke skal overdækkes
04. 02 2018
Horsens Kommune modtager en del henvendelser fra borgere om manglende overdækning af markstakke

- Husk at overdække jeres markstakke. Sådan lyder opfordringen fra Anne Kirkegaard, som er konsulent ved LMO.
 - Her i slutningen af vinteren begynder markstakke fra dybstrøelsesstaldene at dukke op rundt om på landet, og derfor er det vigtigt at gøre landmændene opmærksom på, at de skal huske at overdække deres markstakke, siger Anne Kirkegaard fra LMO.
 En markstak består af komposteret dybstrøelse, og ifølge loven skal en markstak være overdækket af plastik. Men i det seneste stykke tid har Horsens Kommune modtaget en del henvendelser fra borgere, der har set en markstak, der ikke er overdækket, og det er et problem.
 - Vi opfordrer selvfølgelig til, at folk husker at overdække deres markstakke. Gerne med det samme for at holde så meget som muligt på næringsstofferne, dog senest 7 dage efter udlægning, siger Anne Kirkegaard og tilføjer:
 - Men det er ikke vores indtryk, at der er modstand i forhold til reglerne. Og at det er noget, som landmændene glemmer med vilje. Vi tror nærmere, at det skyldes, at landmændene har mange ting, de skal nå, og derfor glemmer det. Men det er selvfølgelig ikke en undskyldning, for det skal jo gøres, siger Anne Kirkegaard.

Se det som en ressource, ikke en belastning
For landmanden Philip Dam er det vigtigt, at man ser markstakkene som en ressource og ikke en belastning.
 - Jeg tror, det er vigtigt, at man husker, at det er en ressource. Det er klart den billigste og smarteste måde at opbevare det på, også selvom man kan føle, at det er lidt besværligt. Men det er der så meget, der er, siger Philip Dam grinende og tilføjer:
 - Os landmænd har jo også en interesse i, at næringsstofferne i markstakkene bliver udnyttet, så afgrøderne kan bruge det. Det er jo netop dét, som vi tjener penge på.

I 2018 får problemet et særligt fokus
Gennem en kampagne vil Horsens Kommune sætte et særligt fokus på overdækning af markstakke med kompost og fast gødning på møddingspladser.
 - Vi oplever, at langt de fleste landmænd ved, at markstakke skal overdækkes, og når vi konstaterer en manglende overdækning, skyldes det oftest praktiske problemer. Indimellem støder vi dog også på ejere af dyrehold, som ikke kender reglerne. Vi håber på, at denne kampagne får rettet fokus på kravet om overdækning af markstakke, men også de møddingspladser, hvor der er oplag af fast gødning, da der begge steder er tab af næringsstoffer, siger biolog Bente Andersen fra Horsens Kommune.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!