Med smerten som drivkraft

Dana Fuchs
Dana Fuchs
Med smerten som drivkraft
10. 09 2018
Dana Fuchs har haft en opvækst, der kunne have kostet hende livet. Men hun er en overlever, og smerten bruges i musikken. Den 29. september står hun på scenen ved Blues Alive-festivalen i Horsens.

Det kan opfattes som en forslidt kliché, men modgang og smerte i livet kan være en væsentlig drivkraft for en kunstner. Det skal ikke forveksles med, at man bliver en stor kunstner, hvis man begynder at drikke eller tage stoffer; men den tomhed og den længsel, der driver nogle mennesker mod misbrug, kan være en god katalysator for musik og anden kunst.

Advokatsekretær, stripper og sanger
Den 42-årige Dana Fuchs (udtales ”fewgs”) har været der. Hun har taget ulovlige stoffer, og hun har arbejdet som stripper i New York. Hun blev født i New Jersey og voksede op i Florida med en alkoholisk far. Hendes bedstefar tog sit eget liv. Dana sang i det lokale gospelkor, fra hun var 12, og det blev ret hurtigt klart, at musikken kunne være løftestangen ud af det følelsesmæssige morads. Men stofferne fulgte med, og hendes søster, der var både narkoman og alkoholiker, begik selvmord i lighed med bedstefaderen. Siden døde Danas ældste bror af kræft.

Dana Fuchs’ opvækst har nærmest været hjemsøgt af ulykker og tragedier. Hun har arbejdet som advokatsekretær og stripper, før hun valgte musikken som den eneste udvej.

Hun albumdebuterede i 2003 med den sigende pladetitel ”Lonely for a lifetime”. Det er ligeledes sigende for hendes karriere og personlige udvikling, at det nyeste album hedder ”Love lives on”. Der er håb, og der er noget at leve for. Trods alt.

Janis Joplin
Hendes stemme og fortolkninger minder en del om Janis Joplins: Den hæse, hudløse og helhjertede indgang til sangenes følelsesunivers efterlader publikum åndeløs. Et godt eksempel er hendes fortolkning af Cash-klassikeren ”Ring of fire”, der afslutter det spritnye album ”Love lives on”. Er den sang ikke sunget hundreder af gange af omtrent ligeså mange kunstnere? Givetvis. Men ikke mange kan tilføre sangen det samme nærvær som Dana Fuchs. Hun lever i sangen, og ordene kan pludselig afstedkomme lidt sved i øjenkrogen. Albummet kan smuglyttes på Spotify og andre streamingtjenester.

Bluesfestivalen løber af stablen i Håndværkerforeningen lørdag den 29. september fra 15:00 til over midnat. Entréen til hele dagen er kroner 295,-, og Dana Fuchs går på omkring klokken 21:30. Billetter kan købes via hjemmesiden www.blueskartellet.dk.