Minilæseheste i dagplejen



250 børn fra dagplejen i Horsens Kommune bliver i halvandet år udsat for en massiv mængde sprog hos deres dagplejer og på biblioteket. Dagplejen og Horsens Bibliotek og er nemlig gået sammen om at give de helt små børn bedre muligheder for at blive gode læsere.
 - Undersøgelser viser, at jo tidligere man sætter ind med at lære børn sprog, jo bedre klarer de sig generelt i livet. I Horsens har flere børn brug for en særlig sprogindsats. Derfor er vi gået sammen med dagplejerne i distrikterne Langmark, Sønderbro, Midtbyen og Vestbyen om at styrke de 0-2 åriges sprog, siger Vibeke Mygind, der er projektleder på Horsens Bibliotek.

Fortællekuffert
I løbet af halvandet år kommer børn og dagplejere på besøg på biblioteket, hvor dagplejerne bliver uddannet i at bruge bøger, film, musik og forskellige rekvisitter, der kan være med til at fortælle en spændende historie.
 - Det handler om at gøre børnene nysgerrige på at bruge sproget. Det kan vi gøre ved at snakke om netop det, børnene bliver optaget af. Dagplejerne får blandt andet en fortællekuffert med forskellige rekvisitter, som børnene kan se i en bog eller på film. Børnene oplever historien både ved at lytte, se, føle og tale, fortæller Vibeke Mygind.

En del af hverdagen
Dagplejerne kan også sparre med bibliotekarerne om, hvordan de bedst støtter det enkelte barns sprogudvikling, ligesom både dagplejere og bibliotekarer får uddannelse undervejs.
 - Jeg glæder mig meget til at arbejde med at give børnene flere ord i deres ordforråd. Vi lærer at bruge bøger, film og musik på en ny måde, som vi også kan give videre til forældrene, siger dagplejer Mette Jørgensen.
 - Jeg synes, det er spændende, at projektet varer så længe, at jeg kan få mulighed for at følge børnene til dørs, og se om vi kan gøre en forskel. Vi arbejder jo allerede med sprog, men jeg glæder mig til at blive inspireret til at bruge sproget på andre måder, og at få sprogprojektet til at blive en naturlig del af hverdagen, siger dagplejer Rikke Pedersen.
 Projektet med navnet ’Sprogrigt miljø til de små’ følges tæt af Torkil Østerbye, lektor ph.d. ved VIA University College i Århus, som sammen med kommunens sprogkonsulenter vil undersøge, om børnenes sprogudvikling forbedres undervejs, og hvordan dagplejere og bibliotekarer bedst muligt arbejder sammen om opgaven.

smileyGiv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!
 

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024