Skoleelever i musikalsk tidsrejse med salmesang



Skole-kirkesamarbejdet i Horsens har lavet undervisningsmateriale til kommunens 4. klasser i anledning af Luther-året og 500-året for reformationen.
 I Horsens var der som kulminationen herpå indbudt til et flot kirkeligt arrangement torsdag med salmesangens historie for skolernes 4.-klasses elever. I Uth Kirke kunne eleverne bl.a. opleve en lokal salme skrevet af Horsens’ egen reformator Peder Borgsmed.
 - Eleverne sang salmer fra alle tider, både til middelalderbandet Almune og kirkens eget orgel. Der er tilmeldt 532 børn og 35 voksne, som er i kirken i 3 hold i løbet af formiddagen. Projektet er en fornyelse af det gamle salmesang- og klokkeklangs-projekt, fortæller skole-kirkekonsulent Sally Saadsen-Boesen, Horsens Provsti.
 - 500 års musikhistorie på tre kvarter, det kan Sally og jeg jo ikke klare alene, sagde skole-kirkemedarbejder Mette Bugge ved velkomsten til eleverne i den fyldte Uth Kirke, og præsenterede musikken bestående af Almune og verdens største instrument - kirkeorglet.
 Musikerne fra Almune i det middelalderlige look præsenterede sig selv, og de historiske instrumenter som f.eks. nøgleharpe og drejelire. Almunes passion er formidlen af den tidlige musik bl.a. til fejringen af 500-året for Reformationen i Luther-året, og bandet er naturligvis også fast deltager ved Middelalderfestivalen i Horsens.
 - Hvordan lød musikken for 500 år siden, når man skulle synge, hvad skete der senere da der kom orgel på, tiden er meget, meget forskellig, sagde Mette Bugge inden musikken og salmesangen fyldte den smukke kirke og startede den samlemusikalske tidsrejse.
 Og at arrangementet netop blev holdt i den meget smukke og rummelige Uth Kirke, opført i 1575 er naturligvis ikke en tilfældighed.
 Eleverne var op forhånd blevet udstyret med materiale om reformationen, og fik også historie om reformationen med sig hjem i rygsækken, f.eks. om Peder Borgsmed, der læste i Tyskland og var munk i Skt. Hans Kloster i Horsens i 1500-tallet. Peder Borgsmed var forfatter til en særlig salme som skole-kirkemedarbejderne har fundet i den første salmebog fra Danmark. Peder Borgsmed er således forfatter til den første, ikke latinske, salme fra Horsens. Den er ikke med i de nye salmebøger, så måske blev den afsunget igen for første gange i mange hundrede år.

winkFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024