Nu åbner Børnebondegården

Nu åbner Børnebondegården
26. 08 2012
Lørdag den 1. september åbner Børnebondegården i Serridslev på Serridslevvej 41. Snoren klippes klokken 10 af lokale børn og markerer hermed, at første fase af bondegårdsprojektet er skudt i gang.

Der er taler af borgmester Peter Sørensen og formanden for LAG i Horsens, Jens Bagger, og så står dagen ellers i børnenes tegn. Det er nemlig børnene og deres forhold til livet på en bondegård, der er meningen med det hele.
 På åbningsdagen er det muligt at komme helt tæt på bl.a. geder, kalve, kaniner og grise, både gårdens egne og de dyr, som foreningen Gamle Danske Landracer udstiller. Ponykørsel, hønseskidning og en koldbøtte i halmen er også en del af dagen, og så er det muligt at opleve den meterhøje majsmark indefra. De besøgende bestemmer selv.
 ”Vi sætter rammerne, og så er det op til børnene og de besøgende at fylde dem ud. Stedet skal netop ikke diktere en bestemt oplevelse, det skal kunne flytte sig med de mennesker, der kommer her”, fortæller Annette Hansen, som er formand i Foreningen Børnebondegården.
 Og på Børnebondegården er der netop både plads til vild leg og til stille nærvær:
 ”Når børnene opholder sig på gården, sker det ofte, at rollerne nedbrydes. Den pæne pige er typisk hende, der går herfra allermest beskidt. Omvendt ser vi klassens urolige dreng falde fuldstændig til ro, når han sidder med en kalv. Drengen oplever, at han bliver nødt til at være rolig, hvis han skal opnå kontakt til kalven. På den måde kommer han i kontakt med nye sider af sig selv”, siger gårdens ejer, Ole Munch.
 Ole Munch ser også Børnebondegården som en brobygger mellem by og land, fordi den med sin åbenhed nedbryder grænser og giver byboere mulighed for at lære bondelivet at kende. Det er da også et projekt, som fra starten har nydt stor opbakning fra Horsens Kommune. Allerede i marts 2011, få måneder efter den stiftende generalforsamling, anbefalede byrådet med daværende borgmester Jan Trøjborg i spidsen projektet og kaldte det et ”anerkendelsesværdigt initiativ”.
 Børnebondegården har altså været mere end halvandet år undervejs. Den lange rejse skyldes modstanden fra nogle lokale borgere. Selv om udfordninger også er en del af Børnebondegården, er det først og fremmest et stærkt samarbejde blandt Serridslevborgerne, der kendetegner bondegårdens historie.
 ”Trods modgang har vi aldrig været i nærheden af at give op. Tværtimod er det som om, vi for hvert bump på vejen blot har tænkt: ’ok, så arbejder vi det hårdere’”, fortæller Annette Hansen, og slutter:
 ”Kom bare og brug os!”

Om stedet:
Børnebondegården er en gård, hvor der holdes flere slags husdyr og kæledyr. Gården er åben for alle besøgende: børnefamilier, børneinstitutioner, dagplejemødre, skoler samt ældre. Besøget giver en læring om fødevareproduktion, pasning af produktionsdyr og kæledyr. Du kan møde dyr af gammel dansk landrace, herunder køer, grise, geder, høns og kaniner. Samtidigt får man et indblik i, hvor vores fødevarer kommer fra - fra jord til bord. Børnebondegården har åben lørdag 1. september 10-15, hvor alle er velkommne.
 Derefter er der åbent 8. og 9. september 10-15 - søndag 9. september er Naturens Dag samt den 16. september: 10-15, hvor der er Hobbyudstilling i Serridslev Forsamlingshus.
 Fra og med oktober holdes åbent den anden weekend i hver måned fra 10-15 og desuden alle hverdage i efterårsferien, uge 42 også fra kl. 10-15. Til hverdag kan man træffe aftale mellem 9-14 og torsdage 16-18.
 Entréen er 100 kr per husstand som giver medlemsskab i foreningen i 2012 og dermed fri adgang resten af året. Indmelding sker via Børnegårdens hjemmeside.
 Se annoncen i Østbirk Avis Østjydsk Avis onsdag den 29. august.