Ny klokke til Yding Kirke

Ny klokke til Yding Kirke
15. 12 2017

Takket være en generøs bevilling fra ”Den A. P. Møllerske Støttefond” har Yding menighedsråd fået mulighed for at få støbt en aflastningsklokke til Yding Kirke!
 Kirken har oprindelig haft 2 klokker, men den ene blev konfiskeret af kongen under borgerkrigen 1528-29 i tilknytning til reformationen. Dens malm skulle smeltes om til kanoner!
 Den gamle klokke som er støbt i begyndelsen af 1200-tallet er en af landets ældste, et fornemt støbearbejde og meget velbevaret. Menighedsrådet ønsker at værne om dette store klenodie og har derfor valgt at få støbt en aflastningsklokke med automatisk klokkeringningsfunktion. De 2 klokker indgår i en harmonisk samklang med slagtonen ”f” og ”ais1” og skal bruges sammen ved alle kirkelige handlinger.
 Solen ringes op og ned af den nye klokke ved brug af den automatiske ringefunktion.
 I overværelse af kirkegårdspersonale og menighedsråd blev den nye klokke hejst på plads tirsdag den 12. december og de følgende dage blev en helt ny klokkestol af egetømmer og automatikken monteret af firmaet ”Thubalka”. Det særdeles smukke støbearbejde og den flotte overfladfinish blev beundret af alle!
 Den nye klokke, som er støbt hos ”Paccard” i Frankrig, har en diameter på 85 cm og en vægt af 380 kg.
 Klokken har følgende inskriptioner i et bånd om klokkens skulder:
STØBT TIL YDING KIRKE ÅR 2017 AF PACCARD I FRANKRIG
SKÆNKET AF DEN A. P. MØLLERSKE STØTTEFOND
Midt på klokkelegemet i klokkens svingningsretning står de sidste 3 linjer i salme nr. 721: ”Frydeligt med jubelkor” med tekst af Morten Børup:
EFTER NAT VI DAGEN NU HILSE VIL
MED FREJDIG HU TAKKE GUD FOR LIVET
 Som noget særligt er der som udsmykning en løvefigur, hvis udformning er hentet fra kirkens middelalderlige døbefont.
 Den nye klokke vil ringe første gang til juleaftensgudstjenesten søndag den 24. december kl. 14.30.
 Da Yding Kirke står foran en større istandsættelse af al inventaret, vil den officielle indvielse af klokken først finde sted i løbet af 2018, hvor menighedsrådet vil invitere til indvielse.
 Nationalmuseet har givet en beskrivelse af kirkeklokkernes betydning op gennem tiden:
 ”Klokkerne har været de enkelte kirkers mulighed for at meddele sig viden om. De har fra de første kristne tider været omgærdet med symbolik. Deres klang forjog alskens ondskab, forkyndte Kristi nærværelse og mindede om sammenhængen mellem mennesket og dets gud: hvad vi i dag kalder at ringe solen op og ned – eller at indlede og slutte arbejdsdagen – er i virkeligheden en fortsættelse af den Mariaringning, som kan spores helt tilbage til 1300-tallet. Klokkerne fortalte om store og små begivenheder i sognet. Et dødsfald blev meddelt med angivelse af den afdødes alder i form af klokkeklemt. En festlig begivenhed blev indrammet af klokkernes jubel, en katastrofe blev varslet af deres tordnen! Det var ikke så mærkeligt, at klokkerne blev betragtet som en slags levende væsener, der fik deres eget navn!”
 I Yding er der siden 1200-tallet blevet ringet med den 800 år gamle klokke, så den har ringet mere end 600.000 gange gennem tiden!
 Den nye klokke vil kunne høres morgen og aften hver dag, samt til alle kirkelige handlinger de næste mange år, så også kommende generationer kan have lyde i livet, der betyder noget!

Se film her!

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Sorry, you need to install flash to see this content.