Ny sluse skal styre store vandmængder i Bygholm Sø

I april går arbejdet med udvidelsen af Schüttesvej fra to til fire spor i gang, og her vil der også blive lavet klimasikring med en ny sluse ved Bygholm Sø. Foto: Horsens Kommune
I april går arbejdet med udvidelsen af Schüttesvej fra to til fire spor i gang, og her vil der også blive lavet klimasikring med en ny sluse ved Bygholm Sø. Foto: Horsens Kommune
Ny sluse skal styre store vandmængder i Bygholm Sø
19. 02 2020
I forbindelse med udvidelsen af Schüttesvej bliver der bygget en ny sluse, der kan håndtere ekstraordinært store mængder vand, som dem der i denne uge ramte Bygholm Sø i Horsens.

Af Rikke Schjøtz Jensen

Når udvidelsen af Schüttesvej fra to til fire spor går i gang i april 2020, vil klimasikring være en central del af projektet. Horsens Byråd besluttede i maj 2019, at der i forbindelse med vejudvidelsen skal laves en ny sluse, som skal klimasikre Horsens.

Den nuværende dæmning og sluse under Schüttesvej blev i denne uge udfordret, da ekstraordinært store mængder regnvand gav en meget høj vandstand i Bygholm Sø. Da vandstanden var på det højeste, stod den ca. en halv meter over det normale.

Det vil fremadrettet ikke blive en udfordring, når den nye dæmning og en større sluse bliver bygget ved Bygholm Sø.

- Vi må jo bare konstatere, at vi af og til bliver ramt af større regnmængder end tidligere, og det er den nye sluse dimensioneret til at kunne håndtere. Den nye dæmning bliver bl.a. bygget, så den slutter tæt helt op til overfladen af vejen, hvilket betyder, at vandstanden i søen kan stå ca. en halv meter højere, uden det giver problemer og risiko for, at vejen bliver ustabil. Samtidig bliver selve slusen større, så vi bedre kan styre vandet i søen, forklarer Allan Lyng Hansen, afdelingschef i Affald og Trafik i Horsens Kommune.

Slusen åbner automatisk

Den nye sluse bliver desuden automatisk styret.

- Slusen vil bl.a. have en vejr-radar, så den automatisk lukker vand ud i Bygholm Å, hvis der f.eks. kommer et skybrud. På den måde kan vi skabe plads i søen til, når de store vandmængder rammer. Det giver os mulighed for at styre vandet i søen samt i Bygholm Å ned igennem byen, forklarer Allan Lyng Hansen.

Dermed bliver det nemmere fremadrettet at kunne styre vandet fra søen og ned gennem byen og reducere risikoen for oversvømmelse.

- De regnmængder, som har givet os udfordringer denne gang, har været ekstraordinære, og vi har ikke haft lignende forhold i Bygholm Sø siden 1992. Så det er langt fra hverdagskost, men hvis vi står i en lignende situation, vil den nye sluse kunne håndtere en situation, som vi har oplevet i denne uge, siger Allan Lyng Hansen, som forventer, at arbejdet med slusen går i gang i sommeren 2020.

Den meget høje vandstand i Bygholm Sø skyldtes, at der er faldet rigtig meget regn. Ifølge DMI viser regnmålerne, at der den seneste måned er faldet 93 mm regn i Horsens Kommune og 167 mm indtil videre i 2020. Til sammenligning faldt der i hele januar og februar i 2019 i alt 104 mm.

Den megen regn er faldet på en jord, der i forvejen er mættet af vand. Samtidig faldt der store mængder regn i hele det 100 kvadratkilometer store opland til Bygholm Sø. Vandet fra oplandet blev søndag og mandag ledt ud i søen.