Pas på skallen!

Pas på skallen!
23. 11 2011
Ved hjælp af rå æg og en mini cykelhjelm kan lærerne på alle landets skoler nu på en enkel og overraskende måde vise eleverne, hvorfor en cykelhjelm kan redde deres liv i trafikken.

Det kniber med at få teenagere til at køre med cykelhjelm – det skal der nu gøres noget ved. Sidste år kom 3000 cyklister på skadestuen med skader på deres hoved, fordi de er faldet på cyklen og ikke havde nogen hjelm på.

Nu vil Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden, kommunerne og landets skoler benytte en alternativ metode til at få flere teenagere til at bruge cykelhjelm.

Metoden er enkel: hver skole får to mini cykelhjelme gratis, og ved hjælp af rå æg og mini-hjelmene kan skolerne demonstrere for børnene, hvad der sker, når man tabet er æg fra en meters højde uden hjelm på – og at ægget ikke går i stykker, når man spænder en lille mini-cykelhjelm på ægget.

- Det er vigtigt, at vi gør noget for at få børnene til at fortsætte med at bruge cykelhjelm, når de bliver teenagere. Det kan være med til at redde deres liv, hvis de kører galt i trafikken. Derfor sætter vi fokus på det her område, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Ros til kommuner og skoler
De nye minihjelme kommer fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der roser kommunerne og skolerne, fordi de gør en stor indsats med at gøre fremtidens trafikanter mere sikre.

Der er dog stadig en udfordring med at få de unge til at køre med cykelhjelm. Ofte dropper de hjelmen, da det af mange opfattes som kikset eller pinligt at køre med hjelm.

Den seneste cykelhjelmstælling fra 2010 viser, at blandt børn under 11 år, så kører hele 77 % med cykelhjelm, hvilket er utroligt flot. Men når børnene bliver teenagere, så dropper mange af dem cykelhjelmen. Det betyder, at kun 32 % af de 11 – 15-årige bruger cykelhjelm – hvilket kan være fatalt, hvis de vælter på deres cykel.

Nu skal de nye minicykelhjelme være med til at vise børnene, at hovedet er meget bedre beskyttet, når man kører med hjelm.

Meldingen fra mange skoler er, at de nye minicykelhjelme er en øjenåbner for de unge, når de ser den store forskel en hjelm kan gøre på et æg – og at de forstår at det samme gælder deres hoved.

Og husk forældrene
Rådet for Sikker Trafik opfordrer også skolerne til at demonstrere mini-hjelmene på forældremøder, så flere voksne begynder at køre med cykelhjelm.

- Det er vigtigt, at forældrene går foran som de gode eksempler. Børn kopierer de voksne, så hvis forældrene kører med hjelm, er der også større chance for, at børnene bliver ved med at gøre det, siger Janne Gundersen fra Rådet for Sikker Trafik.
Hos politiet er der også begejstring for minihjelmene, der kan bruges i færdselsundervisningen for eksempel som optakt til cyklistprøven i 6. klasse. Den kan også bruges før en cykeltur, så alle elever forstår, hvorfor de bør køre med cykelhjelm.

Sådan virker mini-hjelmen
Lærerne tager et råt æg og spænder det fast i de nye, røde minihjelme, som var det et lille hoved. Derefter lader læreren æg og hjelm falde fra cirka en meters højde. Der lyder et højt ”KLANG”, når hjelm og æg rammer gulvet, og eleverne kigger forundret, når de ser, at ægget stadig er helt. Nogle gange tror børnene, at det er fordi ægget er hårdkogt.

Derfor tager læreren ægget uden cykelhjelm, putter det i en gennemsigtig plasticpose og taber det igen fra en meters højde. ”SMASK” lyder det, og ægget er smadret til en klæbrig æggemasse.

Se en video om, hvordan rå æg og en minicykelhjelm skal overbevise flere cyklister om, at det er en god ide at køre med cykelhjelm. Klik nedenfor.

Fakta:
• Hvert år omkommer cirka 50 cyklister i trafikken. Heraf dør cirka halvdelen som følge af hovedskader.
• I 2010 blev flere end 3000 cyklister behandlet på sygehuset på grund af skader på deres hoved. Halvdelen havde hjerne- eller kranieskader.
 

Sorry, you need to install flash to see this content.