Praksisfaglighed i folkeskolen



Lige før sommerferien vedtog et flertal af Folketingets partier at styrke de praktisk og musiske fag i folkeskolens ældste klasser. Det bliver blandt andet obligatorisk i udskolingen at have et praktisk/musisk valgfag, som afsluttes med prøve.
 Eleverne får fremover flere praktiske og musiske fag - og det bliver obligatorisk for elever i 7 og 8 klasse at have enten håndværk/design, musik, billedkunst eller madkundskab, som kan afsluttes med prøve. Eleverne får også ret til erhvervspraktik og den praktiske faglighed skal fylde mere i den obligatoriske projektopgave i 9 klasse. Formålet er at styrke elevernes evner inden for de håndværksmæssige og praktiske fag.
 Det har stor betydning, at alle elever får konkrete erfaringer med, hvad det vil sige at kunne et håndværk - og initiativerne giver eleverne mulighed for at arbejde med deres praksisfaglige kompetencer i Folkeskolen.
 Dette tiltag gør, at eleverne får et erfaringsbaseret og oplyst grundlag for at kunne træffe valg om uddannelse. Populært sagt er det både vigtigt med kvikke hoveder og kloge hænder. Det praktiske og boglige evner er ikke hinandens modsætninger – men gør, at alle børn får mulighed for at dyrke deres talenter.
 Tiltagene forventes at træde i kraft i skoleåret 2019/20, men i Horsens har vi gennem flere år arbejdet med valgfag og profillinjer, som har et praktisk/musisk indhold – og hvor der har været et tæt samarbejde med ungdomsuddannelserne. Ligeledes har vi arbejdet med karrierelæring, hvor eleverne blandt andet kommer ud i virksomheder og arbejder med konkrete opgaver. Dette styrkes i det nye lovforslag med, at elever får ret til erhvervspraktik i 9 og 9 klasse.
 Mit håb er, at flere elever får erfaring og viden gennem disse nyt tiltag, som gør, at de i større grad vælger de erhvervsfaglige uddannelser. Først og fremmeset fordi der er mange spændende uddannelser, hvor de både kan få deres boglige og praktiske færdigheder i spil – men også fordi vi som samfund har brug for dygtige håndværkere, SOSU assistenter samt ansatte indenfor detail, handel og kontor. 
 Jeg mener det er vigtigt, at de unge træffer valg baseret på egne interesser, lyst og evner – men det er samtidig helt afgørende, at de gør det på et kvalificeret grundlag -  gerne baseret på egne oplevelser, viden og erfaringer.
 Det handler ikke om, at folkeskolen skal være mindre boglig – men at den skal være mere praktisk/musisk. 

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024