Socialdemokratiet i Horsens Kommune Budgetforslag 2020



(Arkivfoto)

Horsens Kommunes økonomi er på mange måder afhængig af landspolitiske beslutninger. For det første er vi påvirket af Folketingets loft over, hvor mange penge vi må bruge. For det an- det viste VLAK-regeringens udkast til udligningsreform sidste år, at Horsens kan miste 100 mio. kr. årligt. For det tredje er der stadig flere borgere, der har behov for hjælp i det nære sundhedsvæsen efter at fået hjælp på sygehusene.

Derfor mener vi, at en fortsat stram og ansvarlig økonomisk politik er nødvendigt. Det giver os noget at stå imod med, giver vores medarbejdere og borgere tryghed og mulighed for at prioritere.

1. Velfærd og Sundhed
 

Flere ressourcer til flere ældre
Socialdemokratiet ønsker at prioritere flere midler til ældre- og sundhedsområdet for at sikre, at vi fremadrettet kan bevare samme serviceniveau som i dag. Der bliver nemlig flere ældre i Horsens Kommune, og det udfordrer kommunens budgetter. I andre kommuner betyder flere ældre ikke nødvendigvis flere ressourcer, men det ønsker vi at prioritere.
Derfor ønsker vi at afsætte 11,5 mio. kr. ekstra til de flere ældre, der måtte komme i kommu- nen, og som har behov for omsorg og pleje (demografi).

Et trygt og godt seniorliv
Mange ældre ønsker at blive boende i deres lokalområde og fastholde deres netværk og fælles- skaber. Det er vigtigt at understøtte dette, og derfor vil Socialdemokratiet sikre gode, lokale tilbud til ældre borgere i hele Horsens Kommune, gennem tre initiativer:
- Boliger
Fortsat etablering af boligtilbud til ældre i hele kommunen i form af eksempelvis ældre- boliger, tryghedsboliger og seniorbofællesskaber, som en kombination af private og al- mene boligprojekter. Samtidig vil der også være behov for mere specialiserede botilbud
- eksempelvis demensvenlige boliger og boliger til særligt plejekrævende borgere. En- delig ønsker Socialdemokratiet, at der etableres minimum 35 plejeboliger/fleksible æl- dreboliger ved Egebakken samt nye fællesarealer, således at det endelige antal pleje- hjemsboliger i Egebjerg bliver minimum 45 boliger. Dette giver en endnu bedre kvalitet og økonomi på plejecentret.

- Aktiviteter og fællesskaber
I Horsens Kommune er der mange frivillige om aktiviteter, som fremmer fællesskaber for ældre. Disse aktiviteter kræver ordentlige fysiske rammer. Derfor ønsker Socialde- mokratiet en udbygning af lokale aktivitetscentre eksempelvis i Egebjerg og Brædstrup, som ofte danner udgangspunkt for disse aktiviteter og fællesskaber.
- Sundhed og genoptræning
Mange ældre borgere har behov for let adgang til sygeplejeydelser. Derfor ønsker Soci- aldemokratiet at oprette nye lokale sundhedsklinikker i eksempelvis Hatting, Østbirk, Hovedgård, Egebjerg, Gedved og på Sønderbro. Sundhedsklinikkerne skal sikre ældre borgerne fleksibel adgang til sygeplejefaglig hjælp og rådgivning til eksempelvis ernæ- ring og kroniske sygdomme. Derudover ønsker Socialdemokratiet, at der generelt skal arbejdes med nem og lokal adgang til genoptræning – eksempelvis i Brædstrup.

Sundhedspolitik
Socialdemokratiet ser frem til anbefalingerne fra UBSI-udvalget omkring unge og ensomhed, mental sundhed og identitet, samt hvordan kan vi bruge vores natur og kultur i et sundheds- fremmende perspektiv. Anbefalingerne skal danne grundlag for en ny sundhedspolitik.

Fastholde klippekortordningen
Socialdemokratiet ønsker fortsat at fastholde klippekortordningerne, såvel på plejecentrene som til borgere, der får hjælp i eget hjem. Klippekortene er et vigtigt redskab til at skabe livs- glæde blandt vores ældre medborgere.

Implementering af pilotprojekter
Socialdemokratiet vil følge de to nye pilotprojekter på hjemmeplejeområdet: én kontaktperson og adskillelsen af pleje og rengøring. Vi tror på, at det vil vise sig at være en endnu mere hen- sigtsmæssig måde at hjælpe vore borgere på. Borgeren vil opleve mere kontinuitet i hjemme- hjælpen, og medarbejderen vil opleve højere grad af selvledelse. Større arbejdsglæde, tilfreds- hed og trivsel vil gøre det nemmere at fastholde medarbejderne og at tiltrække nye. Derfor tror vi på, at ordningerne kan indføres i resten af kommunen fra 2020.

Flere ressourcer til flere handicappede
Socialdemokratiet ønsker at prioritere flere midler til det specialiserede socialområde for at sikre, at vi fremadrettet kan bevare serviceniveauet. Vi bliver flere handicappede, psykisk sår- bare og socialt udsatte i Horsens Kommune, og det udfordrer kommunens budgetter. I andre kommuner betyder det ikke nødvendigvis flere ressourcer, men det ønsker vi at prioritere.
Derfor ønsker vi at afsætte 4 mio. kr. ekstra til de flere borgere inden for det specialiserede socialområde (demografi).

Inddragelse af Handicaprådet
Socialdemokratiet ønsker at sikre, at Handicaprådet tages med på råd, hver gang et nyt of- fentligt projekt er i støbeskeen. I år har der været et forbilledligt samarbejde i forbindelse med byggeriet på Campusgrunden. Socialdemokratiet ønsker derfor at opfordre de forskellige for- valtninger til at inddrage Handicaprådet som aktiv medspiller, og tilgængelighed skal være et fokus i alle politiske udvalg.

Begyndende psykisk sygdom
I 2019 etablerede Horsens Kommune ”Udviklingsråd for psykiatri” og i forhold til indlagte bor- gere startede vi med fremskudt rådgivning - samme model som på hjerneskadeområdet. Soci- aldemokratiet ønsker fortsat fokus på tidlig opsporing af begyndende psykisk sygdom. Derfor vil vi evaluere arbejdet og undersøge, om det har haft den ønskede virkning, samt på bag- grund af evalueringen udvikle området.

Handicapboliger
Der er efterspørgsel på boliger for unge handicappede som dem på Botilbud Fussingsvej. Der- for ønsker vi at undersøge muligheden for at etablere 10-14 handicapvenlige boliger på kom- munens grund på Ny Havnegade efter samme koncept som Botilbud Fussingsvej.

2. Børn og unge
Flere ressourcer til børn og unge

Socialdemokratiet ønsker at prioritere flere midler til børne- og ungeområdet for at sikre, at vi fremadrettet kan bevare samme serviceniveau for vores børn. Vi bliver flere børn og unge i Horsens Kommune, og det betyder stigende behov for pædagogisk personale. I andre kommu- ner betyder det ikke nødvendigvis flere ressourcer, men det ønsker vi at prioritere.
Derfor ønsker vi at afsætte minimum 3,6 mio. kr. ekstra til de flere børn og unge i dagtilbud og i folkeskolen (demografi).

Højere normeringer i dagtilbud
I Socialdemokratiet er vi stolte af kommunens dagplejere, vuggestuer og børnehaver, og den omsorg det pædagogiske personale hver dag drager for vores børn. Personalet er også årsa- gen til, at de helt små børn rykker sig markant på sprogområdet i disse år, samt at trivslen og tilfredsheden med vores dagtilbud er høj.
Men vi ønsker også, at vores medarbejdere skal have flere kollegaer. Derfor vil vi afsætte 5 mio. kr. til øget normering - ud over demografi-midler.

Nye daginstitutioner og vuggestuepladser
Socialdemokratiet ønsker at bygge nye daginstitutioner i Bygholm Bakker og i Egebjerg, da an- tallet af nye børn stiger i disse områder. Derudover ønsker vi, at der skal være fokus på at imødegå efterspørgslen på vuggestuepladser og dagplejere. Helt konkret ønsker vi at udvide med vuggestue- og børnehavepladser på Børneenheden på Lindvigsvej.

Legepladser
Socialdemokratiet ønsker at understøtte børns leg og læring. Derfor vil vi investere i at moder- nisere legepladser i børnehaver og folkeskoler, så de indbyder til leg, læring og bevægelse, som en del af bevæg-dig-for-livet projektet. Konkret ønsker vi at afsætte 1 mio. kr. årligt (gerne suppleret fra fonde), og puljen udmøntes af Børne- og uddannelsesudvalget.

Barselsgrupper til mødre og fædre
I Horsens bliver der født mange børn hvert år. Vi har i dag et godt tilbud til mødre og fædre på barsel, nemlig Familieiværksætterne. Socialdemokratiet ønsker at undersøge muligheden for supplere dette tilbud med barselsgrupper til mødre og fædre.
For Socialdemokratiet er det vigtigt med en tryg start på familielivet, og særligt for tilflyttere er barselsgrupper er en god måde at danne nye relationer med andre barslende.

Folkeskoler
Folkeskolerne i Horsens Kommune har et generelt højt niveau, og vi er stolte over den læring og trivsel, som vores ledere og medarbejdere giver børnene. Vi ønsker at understøtte arbejdet, og den bedste måde at gøre det på er at give arbejdsro – og ikke nye opgaver.
Skolerenoveringer og udbygninger
Socialdemokratiet ønsker at prioritere midler til skolerenoveringer og udbygninger på skolerne i Lund, Østbirk og Egebjerg.

Byskolen på Lindvigsvej
Socialdemokratiet bakker op om lokalområdets ønske om at bevare skolen. For os handler det nu om at skabe en styrket profil, som kan tiltrække de forældre og børn, som ikke vælger sko- len i dag. Socialdemokratiet ser frem til undersøge, hvordan man kan styrke skolen, og vi vil med afsæt i denne vurdere, om der skal ske yderligere politiske tiltag for at styrke skolen.
Men for Socialdemokratiet er det vigtigt at signalere, at skolen skal lykkes med ambitionen om at tiltrække flere elever, og på den korte bane ønsker vi et delmål om, at minimum 60% af di- striktets elever vælger skolen til.
For at understøtte denne ambition ønsker vi at hæve kapaciteten for vuggestue- og børneha- vepladser på Sønderbro, så der kommer flere børn i dagtilbud på Lindvigsvej.

Screene for talblindhed
I Horsens Kommune har vi stor fokus på ordblindhed, og det skal vi fortsat have. Dog er tal- blindhed en udfordring for visse børn, og Socialdemokratiet ønsker på baggrund af de seneste forskningsresultater fra 2019 at undersøge muligheden for at screene for talblindhed.

Færre tests for de mindste
Socialdemokratiet støtter op om Regeringens ambition om at afskaffe de nationale test i de mindste klasser og generelt at nytænke anvendelsen af tests. Tests skal være evidensbaseret og kun anvendes, hvor det giver mening.

3. Natur, klima og miljø
Flere og bedre genbrugspladser

Horsens Kommune har en ambition om at genbruge mere. Det kræver, at det er nemt for bor- gerne. Derfor ønsker Socialdemokratiet at flytte Vedslet Genbrugsplads til et område, der kan dække fra Egebjerg til Hovedgård.
Samtidig ønsker vi at undersøge, om man med fordel og billigt kan etablere 2-3 haveaffaldsde- poter i kommunen for at gøre det nemt for borgerne. Affaldsdepoterne skal være med ad- gangskort og videoovervågning for at sikre at kommunens medarbejdere ikke skal ud og sor- tere bagefter.
Derudover skal kommunens genbrugsbutik på Sverigesvej flyttes til genbrugspladsen på Ende- lavevej som i et led i den cirkulære genbrugsbutik. Derfor ønsker vi en plan for flytningen fremsat allerede i 2019.
Endelig ønsker vi, at der indsamles og genbruges mere affald i det offentlige rum og ved kom- munale arrangementer.

Genbrug af overskudsjord til byparker
Dagnæs Bækkelund er i disse år ved at blive forvandlet til et rekreativt område. Et af midlerne til omdannelsen er overskudsjord, som bliver brugt til at lave et bakket landskab. Socialdemo- kratiet ønsker at finde de næste projekter, hvor overskudsjord kan blive til et rekreativt om- råde til gavn for de mennesker, der bor der og ser gerne en plan fremlagt allerede i 2020.

Faunastriber på marker og jordvolde
Faunastriber er et projekt, hvor lokale landmænd i samarbejde med grønne organisationer og kommuner etablerer levesteder ved marken til gavn for insekt- og dyrelivet. Faunastriberne sås ved markerne med forskellige planter så insekter, bier, fugle og dyr kan finde føde, bygge reder, søge skjul og yngle. Socialdemokratiet ønsker at støtte dette projekt og vil gå i dialog med landbruget herom. Derudover ønsker Socialdemokratiet at undersøge om jordvolde kunne indgå i disse passager.

Naturområde Boller Landskaber
Klokkedal, Bollerskovene og Horsens Fjord kan bindes sammen og udvikles til et helt unikt na- turområde i Sydbyen i Horsens. Det projekt støtter Socialdemokratiet, og vi ønsker at afsætte 5 mio. kr. til første etape. Derudover ønsker vi at igangsætte arbejdet med fondsrejsning til de restende etaper.

Naturområde Horsens Fjord
Naturområde Horsens Fjord er et samarbejde mellem Horsens, Odder og Hedensted, der hand- ler om at forbinde stier rundt om Horsens Fjord og formidle kulturhistorie og oplevelser. Soci- aldemokratiet ønsker at indgå i dialog med lodsejerne om mere jord til stier startende med stien fra Havmarken i Søvind langs fjorden ud til Odder kommunegrænse. Derudover ønsker vi at undersøge, hvordan man kan forbinde Stensballe Bjerge til forbindelsen rundt om fjorden.
Endelig ønsker vi indgå i dialog med lodsejerne om mere jord til stier startende med stien fra Boller langs fjorden til kommunegrænsen til Hedensted.

Bedre skiltning i naturen
Det skal være nemmere at finde rundt i kommunens natur samt at få information om det, som man oplever på sin vej. Derfor ønsker Socialdemokratiet at igangsætte en ambitiøs og inddra- gende proces, hvor kommunens skilte bliver opgraderet, og hvor information om natur og kul- turarv bliver gjort tilgængeligt på stierne.

En renere natur
Socialdemokratiet mener, at vi generelt skal have større ambitioner for, at folk rydder op efter sig selv. Vi har alle sammen et ansvar for at gøre opmærksom på, at det skader miljøet og ko- ster penge, der kunne gå til noget andet. Det gælder os alle: børn, unge, forretningsdrivende, kunder, familier, osv. Men vi skal starte med os selv.
Socialdemokratiet ønsker, at dette skal være et stort fokusområdet. Vi vil derfor iværksætte kampagner og italesætte det. Heldigvis er mange allerede engageret i at sikre, at vi har en ren natur. Projekt Ren Natur er et frivilligheds- og sponsorkoncept, hvor foreninger kan tjene sponsormidler ved at samle henkastet affald op i deres tilhørskommune. Socialdemokratiet øn- sker at undersøge mulighederne for at indgå i dette projekt fra 2020.

Klimasikring
Horsens by er udpeget som særlig følsom over for større regnmængder. Derfor ønsker Social- demokratiet at intensivere det eksisterende samarbejde med SAMN forsyning om at klimasikre Horsens midtby. Et vigtigt element hertil er at sikre separering af regn- og spildevand. Social- demokratiet ønsker, at der afsættes midler hertil.
Derudover ser vi åen som et vigtigt element i klimasikringen, og vi ønsker derfor, at der skal laves en masterplan for området.

Rent drikkevand
Horsens blev i 2019 Klimakommune+, og har derfor forpligtet sig på en række ambitiøse kli- mamål. Et vigtigt element heri er at sikre vores rene drikkevand. Socialdemokratiet ønsker markant mere fokus på mindre brug af pesticider, mere skovrejsning, informationskampagner, og vi ønsker en samlet ambitiøs plan for området.

4. Beskæftigelse og uddannelse
Færre på offentlig forsørgelse

Socialdemokratiet har en ambition om, at færre er på offentlig forsørgelse i Horsens Kom- mune. Udviklingen går i den rigtige retning, men vi skal have et højere ambitionsniveau. Vi fo- reslår to målsætninger og mindre ydelsesbetalinger over de næste fire år på 20-25 mio. kr. på blandt andet ungeområdet:
- Færre unge
Horsens har flere unge på offentlig forsørgelse end landsgennemsnittet. En del af for- klaringen skyldes vores historie som arbejderby, men der er i dag ikke noget, der indi- kerer at unge i Horsens har anderledes forudsætninger end gennemsnittet.
Derfor ønsker Socialdemokratiet at hæve ambitionen for de unge på offentlige forsør- gelse. Ikke kun for kommunekassens skyld, men også fordi at arbejde kan være vejen til uddannelse, modenhed, selvtillid og selvrespekt, samt medvirke til at imødegå manglen på arbejdskraft fremadrettet. Konkret ønsker vi, at mange flere unge skal i ar- bejde, og over de næste fire år skal antallet af unge på offentlig forsørgelse falde til landsgennemsnittet. Det skal bæres af en fælles indsats blandt uddannelsesinstitutio- ner, erhvervsliv, offentlige institutioner og andre aktører i kommunen.
- Færre på sygedagpenge
Det samme gør sig gældende for sygedagpengeområdet. Vi ønsker, at niveauet for bor- gere på sygedagpenge over de næste fire år skal falde til landsgennemsnittet gennem en fælles indsats.

Pædagog-spirer
Socialdemokratiet er meget positiv over for spirer-konceptet på SOSU-området i samarbejde med FOA. Vi tror på, at flere unge også kunne få øjnene op for det pædagogiske arbejde ved at lave pædagog-spirerne. Derfor skal Børne- og Uddannelsesudvalget i 2020 undersøge om en lignende ordning kan finde sted på børnehaveområdet. Der skal selvfølgelig tages hensyn til lovgivningen på området, og undersøgelsen skal foregå i samarbejde med BUPL og FOA.

Rekruttering af SOSU-personale
I takt med at der kommer flere ældre borgere og de store årgange går på pension, kan det blive en udfordring at rekruttere SOSU-medarbejdere til ældreområdet. Derfor ønsker Social- demokratiet, at kommunen fastansætter flere SOSU-elever allerede fra starten af deres forløb. Derudover ønsker vi, at det løbende vurderes, om der skal yderligere tiltag til ift. rekruttering.

5. Erhverv og bosætning
Tæt dialog med erhvervslivets parter

I Horsens Kommune er vi vant til at samarbejde. Det gælder også på erhvervsområdet. Derfor ønsker vi at fortsætte den tætte dialog med erhvervslivet og særligt med Erhvervshus Midtjyl- land, Business Horsens, Dansk Industri, Dansk Byggeri samt LO Horsens.
Et godt eksempel på samarbejde er projekt Samspil, der bl.a. har til formål at få flere til også at interessere sig for at vælge en erhvervsuddannelse. Socialdemokratiet ønsker at gå i dialog med erhvervslivets parter om, at endnu flere industrivirksomheder åbner sig op for folkeskolen i projekt Samspil, så flere elever får muligheder for at se de mange forskellige muligheder og jobs, der ligger i industrien. Det er godt for både folkeskolens fagpersonale og industriens medarbejdere, at man i endnu højere grad lærer hinanden at kende, således man kan klæde hinanden bedst muligt på til at hjælp de unges i deres valg af uddannelse.
Derudover har Socialdemokratiet et ønske om at synliggøre den eksisterende mulighed for at virksomheder kan få besøg af en kommunal sagsbehandler eksempelvis i forbindelse med byg- gesager eller andre sager, som en virksomhed kan have behov for at være i dialog med kom- munen om. Ordningen skal synliggøres i samarbejde med erhvervslivet.
Endelig ønsker vi – i samarbejde med erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og andre aktører
– at få synliggjort hvilke nye uddannelser, der med fordel kan passe ind på det nye Campus Horsens.

Salg af erhvervsjord
Der bliver i dag solgt meget erhvervsjord i Horsens Kommune, men Socialdemokratiet ønsker at sætte endnu mere fokus på området. Derfor ser vi gerne, at vi frem mod 2021 sælger mini- mum 3-400.000 kvm byggemodnet erhvervsjord.
Flextrafik
Socialdemokratiet ønsker at evaluere flextrafik-ordningen, der dækker alle erhvervsområder i Horsens Kommune og alle boligområder uden for Horsens midtby, i slutningen af 2020 og evt. justere ordningen.

Erhvervsfremme
Socialdemokratiet ønsker at forlænge overgangsperioden fra Business Horsens til den nye er- hvervsfremmelov med tre år, så Horsens Kommune også i overgangsperioden kan sikre en stærk erhvervsservice samt etablere et tidligere omtalt teknologisk laboratorium i Horsens i samarbejde med Aarhus Universitet.

Nyt stort erhvervsområde ved motorvejen
Socialdemokratiet ønsker at planlægge et nyt stort erhvervsområde tæt på motorvejen. Hor- sens Kommune er stærke inden for logistik branchen, og denne styrkeposition ønsker vi at øge. Derudover noterer vi os, at flere virksomheder ønsker en beliggenhed tæt på motorvejen. Området skal være en blanding mellem liberalt erhverv, restauranter, servicebygninger til bili- ster og logistikbranchen, samt privat lastbilparkering. Området skal implementeres i kommu- neplanen.

Flere billige almene familieboliger
Indsatsplanen for Sundparken og fokus på socialt udfordrede boligområder som Sønderbro medfører en mangel på billige almene familieboliger i Horsens Kommune. For Socialdemokra- tiet er det vigtigt, at alle mennesker har en bolig, som de har råd til at bo i. Derfor ønsker vi, at der opføres erstatningsboliger for de almene familieboliger, der forsvinder i Sundparken.
Boligerne skal være mindre, billige familieboliger og etableres bynært i eksempelvis Stens- balle, Sydbyen, Egebjerg, Hatting, Gedved, Lund og Brædstrup. Boligerne skal ikke være en fast base på langt sigt, men en bolig indtil man har fået fast tilknytning til uddannelse og ar- bejdsmarked. Konkret foreslår vi 75-100 boliger fordelt i de nævnte områder med en husleje på niveau med Sundparken og Sønderbro.
Disse nye boliger vil også bidrage til at forebygge hjemløshed.

Nyt Udvalg for Boligområder med Udviklingspotentiale (UBU)
Den landsdækkende fokus på udsatte boligområder har medført kommunale udviklingsplaner, der nu skal føres ud i livet. Derfor foreslår Socialdemokratiet, at den nuværende task-force omdannes til et paragraf 17.4-udvalg for Sønderbro og Sundparken.
Indsatsen er vigtigt for børnene og boligområderne samt kommunens udvikling. Derfor skal der være et mere systematisk udvalgsarbejde omkring indsatsen. Udvalget ligger under Øko- nomi- og Erhvervsudvalget og kører 1 år ad gangen. Det genbekræftes hvert år om udvalget har den rigtige sammensætning og stadig skal fortsætte. UBU-udvalget skal rapportere til Øko- nomi- og erhvervsudvalget, men komme med anbefalinger til andre udvalg.

Nye udstykninger i hele kommunen
Socialdemokratiet ønsker at bevare den store tilflytning til kommunen. Derfor ønsker vi at un- dersøge muligheden for at udstykke nye grunde i eksempelvis Hatting, Bygholm Bakker og Nørrestrand samt mindre områder i eksempelvis Stensballe, Egebjerg, Brædstrup og Østbirk. Generelt ønsker vi hele tiden at have 80-100 byggemodnede parcelhusgrunde til salg bredt rundt om i kommunen.

Boliger på Endelave
Socialdemokratiet ønsker at fortsætte dialog med ildsjæle på Endelave omkring den positive udvikling af øen. Socialdemokratiet ønsker at undersøge muligheden for at en boligforening kan etablere 4 almene ældre/familieboliger på Endelave. Når man bliver ældre på Endelave, skal man også have mulighed for at finde en ældrevenlig bolig på øen.

Øge puljerne til landsbyer og mellembyer
Socialdemokratiet ønsker at øge puljerne til landsbyer og mellembyer med 1 mio. kr. årligt for at understøtte udviklingen af lokalsamfund og lokale initiativer.

6. Kultur og foreningsliv
Kulturen har igennem årtier spillet en afgørende rolle for udviklingen i Horsens – og gør det stadig. Horsens skal fortsat markere sig med store koncerter, festivaller og events blandt an- det på FÆNGSLET og i Forum Horsens.
Men der er naturligvis behov for fortsat udvikling, hvis Horsens også i fremtiden skal være en stærk kulturkommune.

Nyt spillested og moderne ungekulturhus
Eksisterende kulturtilbud i Horsens er ved at vokse ud af deres rammer, og at vi skal derfor in- vestere i dem, så de både kan rumme nuværende og nye kulturbruger, samt kravene til et moderne kultursted.
Samtidig forbereder vi os på en helt ny bydel nær banegården. Med mange nye lejligheder og et uddannelsescampus med 8.000 studerende, der skal have stærke kulturtilbud.
Derfor ønsker Socialdemokratiet at igangsætte en proces, hvor Kulisselageret og Det Gule Pak- hus sammenlægges og placeres på Madevej i den nye bydel ved banegården. Processen skal inddrage relevante aktører og brugere på området. Vi ønsker at udbygge og investere i det nye ungekulturhus med plads til begge kulturinstitutioner og de mange eksisterende og nye brugere. Derfor vil vi afsætte 10 mio. kr. til ombygning.
Det nye sted skal sikre, at Horsens også fremover kan tilbyde mindre koncerter på allerhøjeste niveau, sikre udviklingen af talenter samt have et ungekulturhus. Der skal altså være plads til de eksisterende aktiviteter i Det Gule Pakhus og Kulisselageret i det nye hus, samt mulighed for at udvikle nye.

Nyt børnekulturhus
Kulturstationen er unik med mange muligheder. Derfor ønsker Socialdemokratiet nu at tage næste skridt i udviklingen, og vi ønsker at etablere et børnekulturhus på Kulturstationen i tæt samarbejde med de eksisterende kulturskoler og Byskolens faglokaler. Huset skal være åbent for børn og børnefamilier og inspirere børn til kreativ udvikling og undervisning i de kreative fag. Socialdemokratiet ønsker, at finansieringen sker i samarbejde mellem Børne- og Uddan- nelsesudvalget og Kultur- og Civilsamfundet, samt eksterne midler. Byskolens faglokaler på kulturstationen skal samtidig renoveres.

FN Summits, store koncerter og internationale idrætsevents
Horsens er stadigvæk kendt for de store koncerter, og det skal vi blive ved med. Samtidig øn- sker Socialdemokratiet at bakke op om samarbejdet med Fængslet og Horsens & Friends i form af Horsens FN Summit. Derfor vil vi øge PR-puljen til FN’s Verdensmål Summits og andre store events.

Faciliteter, foreninger og Bevæg dig for livet
Bevæg dig for livet er Horsens Kommunes målsætninger på forenings og idrætsområdet. Am- bitiøse målsætninger kræver investeringer.
Derfor vil vi hæve Kultur- og Civilsamfundsudvalgets anlægsramme med yderligere 3 mio. kr. årligt de næste 3 år, hvoraf de 2 mio. kr. årligt afsættes til renovering af eksisterende for- eningsfaciliteter. Derudover vil vi give et øget foreningstilskud på 0,5 mio. kr. til foreninger, der har voksne medlemmer.
- Modernisering af Hatting Idrætshal
Socialdemokratiet ønsker, at Kultur- og civilsamfundsudvalget skal undersøge, hvordan Hattinghallen kan renoveres.
- Kunstgræsbane i Hovedgård
Socialdemokratiet ønsker, at der etableres en kunstgræsbane i Hovedgård i 2020.
- Renovering af skaterbanen i Tordenskjoldsgade
Socialdemokratiet ønsker, at Kultur- og civilsamfundsudvalget forholder sig til en renovering af skaterbanen i Tordenskjoldsgade. En eventuel renovering skal ske inden for udvalgets ramme.
- Outdoor-sport
Outdoor-sport vinder mere og mere frem. Samtidig er outdoor et vigtigt element i am- bitionerne for bevæg dig for livet. Derfor ønsker Socialdemokratiet, at Plan- og Miljøudvalget og Kultur- og civilsamfundsudvalget i samarbejde skal lave et overblik over, hvor man kan udvikle eksempelvis mountainbike baner på sigt i hele kommunen.

Nyt stort havnebassin
Nordhavnen er i disse år under hastig forandring. En hel ny bydel er på vej, og havnen bliver gjort tilgængelig som aldrig før. En del af forvandlingen af havnen er et nyt havnebassin. Soci- aldemokratiet ønsker en ambitiøs plan for et nyt havnebassin, og vi forventer, at der skal være en endelig afklaring i Budget 2020.

Husodde Strand og andre badefaciliteter
Socialdemokratiet ønsker at fortsætte udviklingen af Husodde Strande og vil afsætte 2 mio. kr. til næste fase af helhedsplanen, der medfører mere sand, rampe til badebroen og anløbsbro til kajakker og robåde. Derudover ønsker vi at fortsætte arbejdet med at udvikle kommunens an- dre badefaciliteter - eksempelvis badesøerne i den nordlige del af kommunen og på Endelave. Socialdemokratiet vil fortsat investere i Langelinie og søsportsområdet i regi af Mærk Byen.

Mærk Byen og skulpturallé
Socialdemokratiet er meget positive over for kunst og streetart i bybilledet fra Mærk Byen og Billedskolen. Det er Socialdemokratiets ambition, at der skal være endnu mere kunst og skulp- turer i byen, og helt konkret har vi en vision om en skulpturallé fra campusgrunden til lystbå- dehavnen og til Kunstmuseet. Ruten skal have et internationalt niveau som kunstinteresserede vil rejse for at se. Allerede i dag har vi skulpturer af eksempelvis Kvium, Lemmerz og Bjørn Nørregaard på ruten, og fortsættelsen kunne eksempelvis være Kvium, hvis kunstneren ønsker det. Det kunne også være en international konkurrence, der blev udskrevet.
Socialdemokratiet ønsker derfor, at Kultur- og civilsamfundsudvalget skal afdække mulighe- derne for finansiering og indhold, og projektet skal bæres af både kommunal og ekstern op- bakning og finansiering.

Bedre adgangsforhold og p-pladser ved kunstmuseet
Socialdemokratiet ønsker, at Kultur- og civilsamfundsudvalget skal undersøge, hvordan der kan skabes bedre adgangsforhold og p-pladser ved Horsens Kunstmuseum.

Casa Arena
Socialdemokratiet ønsker at undersøge muligheden for at omdanne kaffeområdet på nordtribu- nen til et lukket opholdsrum, så det kan bruges til flere formål og ophold til arrangementer samtidig med, at det kan åbnes op efter behov. I første omgang ønskes nordtribunen under- søgt.

7. Infrastruktur og trafik
Ringvej Syd

Sydbyen i Horsens vokser i disse år, og det samme gør de trafikale udfordringer. Socialdemo- kratiet ønsker derfor, at Ringvej Syd fremrykkes, så anlægsarbejdet kan starte i 2021 eller så snart VVM-redegørelsen muliggør det. Det skal besluttes i budget 2020, at Ringvej Syd frem- rykkes i Trafikplan 2030 for at skabe bedre fremkommelighed for borgerne i Sydbyen.

Yderligere trafiksikkerhed i Sydbyen
Derudover ønsker Socialdemokratiet at afsætte yderligere midler til mindre opgraderinger af vejnettet i Tyrsted grundet den øgede trafik for at forbedre trafiksikkerheden. Derudover øn- sker Socialdemokratiet at undersøge mulighederne for at forbedre trafiksikkerheden på Præ- stemarksvej mellem Hatting og Torsted.

Parkering
Byrådet vedtog i 2017 en Midtbystrategi, hvor ambitionen er at placere p-huse i en ring rundt om midtbyen. 5-6 p-huse er i planlægningsfasen og på længere sigt vil ambitionen således bli- ver indfriet. Socialdemokratiet ønsker at undersøge, om der kan placeres midlertidige parke- ringsarealer, indtil p-husene er færdige. Derudover ønsker vi at undersøge muligheden for at udvide antallet af parkeringspladser ved aktivitetscenter Nørrevang. Endelig ønsker vi at ud- byde det kommunalt ejede parkeringsareal Torvegården, der ligger på Nørregade.

Cyklisme
Det er godt for miljøet, sundheden og trængslen i midtbyen, hvis flere vælger cyklen frem for bilen. Socialdemokratiet ønsker et stadigt stigende fokus på gode forhold for cyklister i midt- byen, herunder cykelparkering.
- Cykelsti på Nørregade
Socialdemokratiet ønsker at PM-udvalget kigger på muligheden for at etablere faciliteter for bløde trafikanter/cyklister fra Kattesund gennem Nørregade til Svanes Plads. Cykel- stien behøver ikke følge vejens forløb, men skal være et attraktivt valg for cyklister.
- Sikker skolevej fra Grumstrup til Hovedgård
Socialdemokratiet ønsker at undersøge mulighederne for at forbedre skolevejen fra Grumstrup til Hovedgård.
- Supercykelstier
Socialdemokratiet ønsker, at 1. etape af supercykelstien mellem Horsens og Hatting an- lægges i 2020. Etapen dækker strækningen fra Midtbyen (Lindvigsvej) til Østerhåbsvej. Derudover ønsker vi at renovere cykelstien fra Horsens til Egebjerg til Gedved.

Kollektiv trafik og forbedret busbetjening
Socialdemokratiet ser frem til at PM-udvalget kommer med en plan for at nytænke den kollek- tive trafik. Socialdemokratiet ønsker at forbedre busbetjeningen til Egebjerg, Gedved og Hat- ting i 2020 eksempelvis i form af flere afgange eller afgange målrettet uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024