Sommerstafet fylder landsbykirkerne



Kirkerne nord for Horsens bød endnu engang indenfor til Sommerstafet – på en solbeskinnet sommeraften onsdag den 10. juli var mere end 130 stafetdeltagere mødt frem i Lundum Kirke, hvor alle stole og løse bænke måtte slæbes ind i den lille kirke, for at der kunne være siddeplads til alle.

Kirkeværge i Lundum Menighedsråd, Willy Suhr Rasmussen, bød velkommen og fortalte derefter om aftenens stafetkirke, der ifølge det store opslagsværk ”Danske Kirker” har et lidet flatterende tøndeformet træloft. At der ikke er søjler og buer i kirkeskibet betød dog, at akustikken lige nøjagtigt kunne bære de mange fremmødte, skønt der ikke er moderne lydanlæg i Lundum Kirke.

Efter en fællessalme, fortalte Willy om en lokal kendis, Alexander Genee, der i slutningen af 1800-tallet brillerede som balletdanser og balletmester på de største scener i Europa. Et levn fra Genees storhedstid findes i Horsens bykerne i form af Geneesgade, der hedder således, fordi Alexander Genee ikke glemte sine horsianske rødder, men fortsatte med at have ejendomme i Horsens. Han glemte ej heller sit fødesogn, idet han donerede en smuk alterkalk, som stadig i ny og næ tages i brug i Lundum Kirke – senest blev den anvendt som døbefont ved en udendørs dåb i forbindelse med Kristi Himmelfartsgudstjenesten i Præstegårdskoven.

Efter at Willy Suhr Rasmussen havde berettet om fortiden, stod det til formand for Lundum Menighedsråd, Asger Højland Lorentzen, at berette om fremtiden for et lille landsogn som Lundum. Asger fortalte om kirken som en fællesskabsskabende faktor i et lille bysamfund, og det blev tydeligt, at kirken har en vigtig rolle at spille i forhold til at skabe sammenhængskraft i et lille lokalsamfund. I samarbejde med Borgerforeningen og de enkelte virksomheder, som stadig findes i lokalområdet, er Lundum Kirke med til at danne den platform, hvorfra ideer og byudvikling kan komme. F.eks. arbejder Lundum Menighedsråd på at sætte ekstra tryk på klimaindsatsen og samtidig forskønne området nord for Lundum Kirke med træer og buske, så arealet i fremtiden ikke blot er en mark, der er udlejet til naboen, men i stedet skal danne ramme om et rekreativt område med mulighed for pilgrimsvandringer, friluftsgudstjenester og meget mere. Fremtiden for fællesskabet er lys i Lundum.

Inden den sidste salme skulle synges, trådte Torben West fra Lundumskov Bryghus frem som aftenens hovednavn. Torben fortalte om det mikrobryggeri, som har set dagens lys i hans baghave, og han fortalte om at være både bygger og brygger, idet bryggeriprojektet er i konstant udvikling.

Stafetaftenen i Lundum Kirke afrundedes med, at stafetgæsterne selv fik mulighed for at smage på den lokale succes, idet der som en overraskelse blev serveret øl i stedet for det sædvanlige glas vin som afslutning. Hele to forskellige slags øl fra Lundumskov Bryghus blev der budt på – dels en venlig og mild gårdpilsner og derudover også en særlig Valdemar-øl, der var blevet til i anledning af Dannebrogs nylige 800-års jubilæum. Valdemar-øllen udmærkede sig i øvrigt ikke blot ved den gode smag, men også ved den flotte røde farve og det umiskendelige hvide skum. Skulle andre end stafetgængerne have lyst til at smage på bryg fra bryggeriet, er der åbent i Lundumskov Bryghus hver fredag kl. 15-18 – og der er ingen købetvang, men derimod smagetvang, som Torben West meddelte med et smil på læben.

Endnu en dejlig stafetaften forløb på dejligste vis. Sommersnak og god stemning bredte sig både i og uden for kirken, da sommerstafetarrangementet i Lundum således gled over i den mere løsslupne del med knasende chips og skummende øl.

Heldigvis bydes der ind til Sommerstafet igen i uge 29, hvor Yding Kirke slår dørene op på onsdag den 17. juli kl. 19, hvor der som sædvanligt er fællessang, lokale fortællinger og et glas vin på programmet.

Alle er velkomne, og det er gratis at deltage. Tilmelding er ikke nødvendig.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024