Street art i verdensklasse i Horsens

Street art i verdensklasse i Horsens
01. 07 2013
Verdensberømte street art kunstnere har i de seneste 10 dage skabt progressiv samtidskunst direkte på husmurerne og på industrihavnen i Horsens

Tirsdag morgen skal der vaskes pensler, returneres lifte, tomme spraydåser skal på genbrugspladsen, og der skal endda afleveres en enkelt asfaltskærer tilbage efter at Horsens har fået en noget usædvanlig kunstindsprøjtning.
 En håndfuld af verdens førende street art kunstnere har besøgt Horsens for at skabe alt fra gavlmalerier, skulpturer, vægmalerier, installationer og performance kunst. Der er opført mere end 20 kunstværker direkte i byens gader, på byens gavle, i parker og på havnen.
 På programmet har blandt andet været Sam3 fra Spanien, Pøbel fra Norge, Brad Downey fra USA og Escif fra Spanien,  som alle nyder bred international anerkendelse, men også lokalt er der fans.

Lokal glæde
 - Det er fuldstændigt ubegribeligt, at det er lykkedes at få så store navne til Horsens. Jeg har pga. sygdom aldrig haft mulighed for at rejse og opleve street art af international klasse, så at disse kunstnere pludselig er i min hjemby er fuldstændigt uvirkeligt, siger horsensianer Martin Christiansen, 34 år, administrativ medarbejder, som har cyklet rundt hver eneste aften, for at forsøge at opleve disse kunstnere i aktion.
 Det er dog ikke alle horsensianere for hvem disse kunstnere siger dem noget særligt, men det er også underordnet, når værkerne taler for sig selv.
 - Jeg ved ikke en skid om kunst, men jeg synes det er sjovt. Det giver noget kulør på tilværelsen og jeg er virkelig glad for at det sker i Horsens, siger Jeppe Meyer på 69 år, som er pensioneret havnearbejder.

Bag initiativet
Bag dette storstilede kunstprojekt står Horsens Kommune, som ønskede at få samtidskunsten ud til alle byens borgere, fremfor at gemme kunsten væk på gallerier og museer. Projektet er led i sommerens 14 Mærk Byen-projekter, der skal skabe yderligere liv og dynamik i Horsens’ midtby og udvikle bymidten som borgernes foretrukne mødested.
 - Kunsten kan bidrage med overraskende, smukke og skæve elementer, der kan skabe glæde og undren i vores byrum. Med gadekunst-projektet vil alle kunne møde kunsten på alle tider af døgnet, og det vil være et markant og nutidigt bidrag til byen, der understreger, at Horsens er en by i konstant vækst og udvikling, siger borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen (S).
 Horsens Kommune tog kontakt til Simon Caspersen fra ArtRebels, som i tæt samarbejde med kommunen, fotograf Henrik Haven og det lokale kreative hus Stormsalen stablede projektet på benene.
 - Det har været 10 intense dage og der er blevet skabt nogle fantastiske værker, som også bliver hovedværker for nogle af kunstnerne. Det har været en skøn oplevelse og jeg forlader byen med følelsen af, at alt kan lade sig gøre i Horsens og der skal samtidig lyde en stor tak til de skønne borgere, som Horsens udgøres af, siger Simon Caspersen, som har været med til at organisere kunstprojektet for Horsens Kommune.

Nyheden der skal fra New York til Fredericia
Den internationale kunstpresse har kastet sig over begivenheden i Horsens og blandt andet vil verdens største og førende kunstmagasin - Juxtapoz Magazine – bringe omfattende billedereportager fra Horsens by på deres hjemmeside over den næste uge.  Værkerne der er blevet lavet i Horsens vil dermed nå verden rundt, men de lokale horsensianere håber dog blot at nyheden når nabokommunerne.
 - Jeg blev simpelthen så glad, da jeg hørte om dette projekt, fordi vi har så mange gavle, som er ret kedelige. Jeg glæder mig til næste gang jeg kommer til Fredericia, så jeg kan blære mig med hvad der sker I Horsens og hvordan vores by ser ud, siger Linda Svendsen på 60 år, som er efterlønner.

Profilerne:

Escif
Escif er den nye stjerne på den internationale street art scene. Hans univers er tegneserieagtigt og surrealistisk, og han skaber enten humoristiske eller politisk bevidste kunstværker, som skal fremprovokere eftertanke hos beskueren.
 I Horsens har han malet selvforsvarsøvelser udført af to halvskaldede mænd i jakkesæt på en stor bygning på GammelHavn, han har malet Bodrum Pizza i størrelsen en-til-en på væggen lige ved siden af det pizzeriaet på Mælketorvet, samt en cowboy på en gavl på Løvbjerg parkering på Åboulevarden.

Brad Downey
Brad Downey er en af vor tids mest dristige og rebelske kunstnere. Han er kendt for hans skulpturer, performances og installationer, som udfordrer og ommøblerer det offentlige rum.
I Horsens har han lavet to midlertidige installationer på havnen, en performance, hvor han løftes op i en kran, dupleret et hul i en husvæg i gården bag Nørregade 8, samt rekonstrueret belægningen i Vitus Bering Parken (indgangen fra Kongesgade/Andr Flensborggade) og på Horsens kommunes parkeringsplads (J. Chr. Juliussensvej).  

SAM3
Sam3 har i mange år været en af de tunge drenge på street art scenen. Hans signatur er at anvende sort- eller hvid maling til at skabe enorme gavlmalerier, som er spækket med poesi.
I Horsens har han malet tre massive værker – to på industrihavnen (Søndre Kaj og Grøndlandsvej) og et i centrum af Horsens Midtby på antikbutikken på Kippervig.

Pøbel
Pøbel er en norsk stencil kunstner, som er kendt for sine humoristiske figurer og for at opføre street art på træskurer midt i det nordnorske ingenmandsland.
 Pøbel har malet en havnearbejder, som fisker på Søndre kaj, han har lavet en performance, hvor en bil droppes fra en kran med et kæmpe ”mute” symbol malet på og der er der også blevet plads til en hed romance mellem en elg og en enhjørning på havnen på Grønlandsvej.

Thomas Dambo
Danske Thomas Dambo er kunstner og designer og han bygger blandt andet affald om til fuglehuse.
 I Vitus Berring Parken i Horsens har han opsat 11 farvestrålende fuglehuse, som er udformet som fugle.

Örnduvald
Bag Örnduvald finder man islandske Pétur Örn Eyjólfsson og danske Søren Oskar Duvald, der begge er uddannede arkitekter fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og arbejder på tværs af en række medier.
På en gavl på Søndergade 12 (v. apotekergården) har de skabt et værk af 6.000 pailletter, som i vinden vil vibrere og være under konstant forandring.

Horsens Billedskoles talenthold
Horsens Billedskoles talenthold har lavet alt fra paste up, vægmalerier og et graffiti værk rundt omkring i Horsens midtby.

Foto: Henrik Haven.