Sundhed på en ny måde

Foto: Lena Hellström.
Foto: Lena Hellström.
Sundhed på en ny måde
25. 02 2014
Hvis man vil have fat i nye typer medlemmer, må man også finde på noget nyt i foreningen. Det har Gymnastikforeningen Gedved gjort med deres U-Turn hold. Af Lena Hellström.

Inspirationen lå lige for. En populær tv-udsendelse med en af tidens sundhedsguruer, Chris MacDonald, gav instruktør Susanne Kyndesen ideen til et helt nyt tiltag. En kombination af motion, motivation og viden.
 - Her er ikke fokus på vægt, men et godt liv, slår Susanne Kyndesen fast. Det er lørdag og der er gåtur i skoven med indlagt outdoor fitness undervejs. Holdet er på 11 personer og de tre af dem er mænd. Hver 14. dag mødes de til enten træning eller et motiverende foredrag. Derudover er der også mulighed for at træne på tre valgfri hold i gymnastikforeningen i løbet af ugen. På den måde sker der også introduceret til almindelige hold. Flere af deltagerne har nemlig aldrig gået til noget fast motion før.
 Oven i motionen er der også en læge og en fysioterapeut - som selv er aktive i foreningen - koblet på projektet. De støtter og vejleder, når kroppen eller psyken driller. En kok fra ”Aarstiderne” har også været på besøg, hvor der blevet lavet velsmagende slankemad med en masse grøntsager.
 Alle 11 deltagere er meget forskellige mennesker og har hver deres historie. Men fælles er, at de alle gerne vil ændre noget i deres liv. Det kan være at tabe sig, spise mindre sukker, slippe af med en depression eller noget helt andet.
 To af de mandlige deltager går og snakker sammen. Et eller andet sted er det stadig et tabu, når man er blevet alt for tyk. Den ene fortæller, at hans BMI blev målt til 42, da han startede på holdet. Det tal er heldigvis godt på vej nedad, og han kan tydeligt mærke, at der er meget mere luft til at snakke lidt sammen, mens der bliver gået rask til.
 En kvindelig deltager er ny i foreningen. Hun er rigtigt glad for U-Turn holdet og den betydning, det har fået for hendes hverdag.
 - Det har givet mig mere overskud i hverdagen. Før væltede jeg om på sofaen og drak for meget cola og spiste rigtigt meget sukker. Så jeg tog 14 dage helt uden, for at blive fri af det. Det var hårdt. Men nu er jeg i meget bedre humør, fordi mit blodsukker er stabiliseret. Det er rigtigt dejligt, at jeg ikke skælder så meget ud mere på mine børn og mand, siger hun med et smil.
 - Det, der gør det her hold til noget særligt, er, at man kan spørge en læge og en fysioterapeut – som også er uddannet kostvejleder. Vi kommer hele palletten rundt. Vi kan snakke, både om det der sker inde i kroppen og det man føler. Der stilles ingen diagnose, men en masse vejledning og så må man opsøge sin egen læge hvis det kræver behandling, fortæller Susanne Kyndesen og fortsætter;
 - Med det her hold har vi ramt en hel ny målgruppe. Det er fantastisk, siger hun med et smil.
 Nu er det tid til at lave styrketræning på borde-bænkesættet i skoven.
 Herunder kan du se en film om holdet.

Sorry, you need to install flash to see this content.