Turen går til: Sondrup Strand og Alrø

Sondrup Strand
Sondrup Strand
Turen går til: Sondrup Strand og Alrø
04. 08 2020
Hvis du tager turen ud ad Horsens Fjord på nordsiden, støder du på Sondrup Strand som ligger smukt placeret omgivet af smuk natur. Fra stranden har man en fin udsigt til Alrø, der ligger lige ud for Sondrup. Omkring stranden ligger et større område med skov, plantage og bakker, og der er mulighed for havfiskeri ved kysten.

På vej til Sondrup Strand bør du forbi den spændende Møllebo Antik, mellem Søvind og Hundslund, som er den største antikforretning i Østjylland. Hvis du har lyst til at overnatte i området, så ligger det idylliske og fredelige Sondrup B&B ikke langt fra stranden.

Vandretur

Ved Sondrup Strand er naturen præget af skov, skrænter og fjord. Selvom vandreruten er kort, så har den det hele. Brug den store parkeringsplads ved Sondrup Strand som udgangspunkt. På pladsen har Sondrup Jolleklub sit klubhus, og om vinteren holder Havsigøjnerne til her, en stor klub af vinterbadere, der råder over en mobil saunavogn. Får du lyst til at bade, så stikker en meget lang badebro et pænt stykke ud i fjorden. En trappe med 35 trin fører dig neden for skrænten.

Vandrestien udgår fra parkeringspladsen og er mærket med pæle med hvide cirkler. Den fører hen over den græsklædte eng og ind i Skablund Skov, der er ejet af staten. Stien følger det meget varierede skovbryn og allerede her er der et flot kig over fjorden.

På en tur til Sondrup, bør man unde sig selv at besøge Alrø, der er kendt for sine lækre spisesteder.

Kystfiskeri

Sondrup Strand byder på såkaldt badevand. Ren sandbund med vekslende tangbælter, sten mm. Det gode ved stedet er at man faktisk fisker lige netop mellem to vandløb, der er fredet. Det vil sige når foråret er der er chancen for fisk stor, da de trækker ud af vandløbene. Og om efteråret når fiskene trækker ind i vandløbet. Pladsen er en utrolig god forårsplads med mange havørred på samvittigheden og der er også hornfisk i sæsonen.

Området er stort og pladsen er meget besøgt i løbet af foråret og efteråret. Især området mod vest. En plads der har haft mange havørred i nettet igennem flere år. Åbent dybt vand og et godt rev og tangbælter hvor havørreden ynder at gøre ophold. En plads der skal ses og prøves.

Alrø og Morten Korch

Hvis man kigger ud på Horsens Fjord, har man Alrø i sigte. Øen kan nås med bil ad den en km lange dæmning, som blev anlagt i 1929. Alrø er 7 km lang og 5 km bred.

Øen har været beboet siden stenalderen og i strandkanten i øens sydlige ende, kan man stadig være heldig at finde gamle stenalderredskaber. Lige efter dæmningen, på den sydlige del, er der rejst et fugletårn på grund af den særlige fuglerige naturlokalitet. Herfra kan man få oplevelser af fuglelivet på nært hold.

En bror til Morten Korch var i en årrække ansat som enelærer på Alrø skole. Derfor har Morten Korch boet og arbejdet her i perioder. Han lod sig inspirere af omgivelserne på Alrø. Bakkegården og Møllegården er gårde som kan genfindes i Mortens Korchs forfatterskab. Bakkegården med de fine kampestenslænger ligger omtrent 100 meter øst for kirken. Møllegården har en flot hovedbygning og ligger på hjørnet af landsbygaden og Strevelshovedvej.

På Alrø finder man også flere gode spisesteder, og det er altid en god idé at bestille hjemmefra da mange valfarter til Alrø for at spise. Blandt andet er kæmpe tarteletterne som serveres på øen kendt vidt og bredt.

Kilder: odder.dn.dk, www.visitodder.dk, www.kystfiskerihorsens.dk