Unge har behov for relationer



Af Mette Pamperin Rasmussen

Sådan lød budskabet, da de to professorer Svend Brinkmand og Finn Skårderud torsdag aften tryllebandt fagprofessionelle psykologer, skoleledere, socialpædagoger, politikere, unge mv. i Horsens Kommune med deres observationer og bud på, hvordan vi hjælper det stigende antal unge, der har 'ondt i livet' i et samfund præget af konkurrence og et væld af muligheder.

Er jeg dygtig nok?

Finn Skårderud lagde ud med betragtninger om, at unge mennesker i dag har et stort behov for at få bekræftelse - er jeg dygtig nok, stærk nok, pæn nok, vigtig nok, osv.? Vi lever i en sammenlignings-og konkurrencekultur, hvor unge ikke bare har antennerne ude - de har konstant parabolantenner ude.

- De gode møder, er der, hvor man glemmer sig selv. Vi skal sammen med de unge skabe oplevelser, hvor man glemmer sig selv og ikke skal leve op til noget. Hvor man bare kan være, bød Svend Brinkmann ind.

Det sker ikke på sociale medier, men i relationer, hvor man ser og mærker hinandens nærvær. Generelt efterlyser de to en mere kritisk holdning til skærme og sociale medier.

- Vi bagatelliserer de negative konsekvenser af sociale medier. Det er nødvendigt, at vi skaber et sprog om, at man ikke skal være lykkelig hele tiden. Sorg, kriser, usikkerhed er en del af det at være og blive et menneske.

Svend på 'briksen'

Set-up'et var en 'konsultation', hvor de to herrer i et hyggeligt og intimt forum, begge kom med deres observationer og holdninger til unge i dagens Danmark, og derefter interviewede hinanden og svarede på deltagernes spørgsmål.

Samtidig var det kulminationen på to års arbejde i et særligt nedsat udvalg for borgerrettede sundhedsfremmeinitiativer i Horsens Kommune. Udvalget har været undersøgende på primært 3 emner: Natur og kultur som ramme for sundhed, unge, identitet og mental sundhed samt unge og ensomhed.

Udvalget har holdt møder, fokusgruppeinterviews og fyraftensarrangementer med foreninger, grupper af unge, organisationer, der arbejder med unge, forskere og andre med erfaring, viden og hjerte. Denne proces har dannet baggrund for en række specifikke anbefalinger til Horsens Kommunes sundhedspolitik.

- Det, professorerne siger, passer lige ind i det arbejde, vi har lavet i udvalget omkring sundhedspolitikken. Vi skal lære de unge, at man ikke skal være verdensmester, men man skal mestre verden. Man er ikke unormal, fordi man gør noget andet. I samarbejde med de unge, foreninger, frivillige, kirker, virksomheder er vi allerede i gang med at skabe netværk og initiativer, der kan sikre de bedste rammer for at være ung i Horsens Kommune, siger Susan Gyldenkilde (S) og Henning Jensen (V), der er formand og næstformand i udvalget.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024