Vi håber på et godt valg

Vi håber på et godt valg
02. 03 2018
Af Finn Kyed, uddannelseschef i Arbejdsgiverne

Nogle håber på regeringen, andre på kommunerne eller regionerne. Vores virksomheder håber på de unge. På deres valg.

Den første marts skulle de unge, som afslutter folkeskolen, sætte et afgørende kryds. Hvilken ungdomsuddannelse ville de satse deres fremtidsdrømme på? Det er en stor beslutning, som vi ved, at de fleste unge overvejer nøje.

I den anden ende sidder virksomhedsejerne og venter i spænding. Er andelen af unge, som har valgt erhvervsuddannelserne endelig steget? Eller har fortællingen om de manglende praktikpladser skræmt de sidste væk?

For der er en anden fortælling. En bedre én. Der er nemlig mange virksomheder derude, som tager ansvar. Og nogle af dem har svært ved at få lærlinge, som både vil og kan. De venter spændt. Har de unge mon turdet kaste deres kærlighed på metalfagene?

Hos Arbejdsgiverne er vores medlemmer nogle af de mange små og mellemstore virksomheder i Danmark, som tager stort lærlingeansvar. En rundspørge viser, at de virksomheder som kan tage lærlinge i gennemsnit har en lærling ansat per fem faglærte medarbejdere. Mindstekravet i vores branche er en lærling per 50 faglærte.

Det er sådan, det ser ud, når de små- og mellemstore virksomheder gør deres til, at der ikke mangler praktikpladser. Så de modige unge, som på trods af skræmmekampagnerne vælger erhvervsuddannelserne, kan få en læreplads.

For der er brug for dem derude. Mange områder råber lige nu på lærlinge. Men allermest mangler vi faglærte – og det kan vi kun få ved at uddanne dem. Ellers ser det rigtig svært ud på det lange sigt.

Det er derfor, vi er stolte af, at vores virksomheder viser vejen. Og det er derfor, vi håber, at der er flere unge, som er gået imod strømmen og har valgt en erhvervsuddannelse. For fremtidens skyld, for virksomhedernes skyld og for Danmarks skyld.
yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!