Ørreder flytter en etage op



Det vrimler med ørreder i Gudenåen, og det har det gjort, siden Naturstyrelsen i 2008 fjernede dæmningen i Voervadsbro, nærmere betegnet ved Vilholt Mølle.
 Den fri passage har gjort det muligt for ørrederne at vandre en etage højere op og lægge deres æg på naturlige gydebanker, og det har for alvor sat skub i bestanden.
 I august blev det hidtil største antal ørredyngel således registreret: 15,6 stk. pr. meter å. Normalt plejer dette tal i gennemsnit at ligge på 7,2 stk. ørredyngel pr. meter å.
 Målingerne bliver løbende foretaget i et samarbejde mellem Horsens Kommune, Naturstyrelsen, DTU Aqua og lokale sportsfiskere, og alle jubler over de mange ørreder.
 Ifølge Simon Marsbøll, der er biolog i Horsens Kommune, er man godt klar over, at fjernelse af spærringer øger ørredbestanden men ikke i så markant en grad:
 - Der er jo i tidens løb fjernet adskillige spærringer i Gudenåen. Nu fjerner vi de sidste, og så batter det altså noget. Åen er nu genskabt med naturlige slyngninger og stor variation i vanddybde, vegetation m.m. Alt sammen er det med til at skabe optimale forhold for ørredyngelen.
 At fjernelsen af dæmningen desuden har givet en positiv effekt neden for spærringen er også noget af en overraskelse:
 - Det er logisk, at fjernelsen af en spærring gør, at ørrederne kan bevæge sig længere op i vandløbet. Men de kønsmodne ørreder har fundet ud af, at de kan slå sig ned på etagen længere nede, når de skal gyde. Med andre ord er antallet af ørreder også steget neden for spærringen, fordi de ledige gydepladser nu bliver udnyttet, fortæller Simon Marsbøll.
 Udover flere ørreder har genskabelsen af Gudenåens naturlige løb sat ekstra turbo på det øvrige plante-, fiske- og dyreliv.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Vibeke Juul

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024