Skolemad, nej tak!



Annette Schulz Jensen
Byrådsmedlem, Det konservative Folkeparti Horsens

DEBAT - Uffe Bie fra Moderaterne talte d. 25. maj med store ord for skolemad i skolerne i Horsens. ”Mætte børn lærer bedst”. Dertil må jeg give ham ret – for som skolelærer ved jeg om nogen, at det er vigtigt, at børnene får nok at spise for at være aktive og nysgerrige en hel dag. 

Af Annette Schulz Jensen
Byrådsmedlem, Det konservative Folkeparti Horsens
Næstformand i Skole-, unge- og uddannelsesudvalget, Byrådskandidat KV25 

Jeg mener dog helt grundlæggende, at vi fratager forældrene ansvaret og medbestemmelsen for deres børns madpakker. Samtidig mener jeg ikke, at det er skolernes kerneopgave at have ansvaret for elevernes mad. Lad nu lærerne bruge deres tid på dét, de er allerbedst til og uddannet til – nemlig at undervise!

Hvis jeg endelig skulle argumentere for skolemad, skal det være med et pædagogisk sigte, hvor eleverne inddrages i processen og fremstillingen af maden. Her må jeg blot konstatere, at ikke alle skoler er i stand til at levere skolekøkkener, der er store nok, så det er muligt. Skal maden så komme udefra i foliebakker? Politikerne på Borgen siger selv, at dette ikke er regnet med i startprisen. Husk, at skolemad er ikke gratis – det betales over skatten, en yderligere forældrebetaling samt prisen på mindre selvbestemmelse over egne børn. 

Det vigtigste må være, at forældrene kan vælge selv – det skal ikke være et flertalsdiktatur, hvis 60% føler, de ikke kan lave lige så god og billig mad derhjemme, så er 40% tvunget til at lade skolen bestemme kosten. Undervisningsminister Tesfaye udtaler, at 65% af vores skoler allerede tilbyder en form for skolemad, hvor forældrene og skolen selv sætter rammen lokalt. Er det ikke netop et udtryk for, at initiativerne virker bedst, når de kommer nedefra og ikke centralt styret fra Borgen?

Jeg tror altid på familiens frie valg. Forældrene må og skal have ansvaret for deres børn – ikke politikere eller økonomer, som kan lægge politiske holdninger ind over børns mad og med tiden beslutte præcis, hvilken mad vores børn må spise. For hvad med gluten- og nøddeallergikere, religiøse, laktoseintolerante, vegetarer og den, som bare elsker mors frikadeller? Skal familierne forbydes at give deres børn god mad med – eller skal man fortsat have mulighed for at få en seddel fra mor med i madkassen, som man plejer? 

Annette Schulz Jensen

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025