Byvandring: Middelalderens gejstlige institutioner i Horsens



Foto: Klosterkirken i Horsens

- Hvad hånden formed' er åndens spor.

Det gælder ikke mindst de gamle kirker, der er fysiske levn fra middelalderen, hvor åndslivet i høj grad var præget af den katolske kristendom. I Horsens har de to store bykirker, Vor Frelsers og Klosterkirken, rødder i middelalderen.

Kirker, kapeller, klostre og hospitaler fyldte meget, både i gadebilledet og i folks bevidsthed. Byrundvisningen tirsdag den 8. september kl. 16.30 (mødested ved indkørslen til Klosterkirken, krydset Borgergade/Badstuestræde) handler om de gejstlige institutioner, der fandtes i middelalderens Horsens. Turen starter ved Klosterkirken, der er det fysiske levn fra det franciskanerkloster, der fandtes i byen fra 1261 og frem til reformationen. Herfra går turen rundt i byen, så vi kommer forbi alle de steder, hvor der har ligget gejstlige institutioner i middelalderen.

I Stjernholmsgade lå byens første sognekirke, der senere blev en del af johanniterklostret Skt. Hans. På Torvet ligger Vor Frelsers Kirke, der har en enestående historie som oprindeligt kongeligt kapel kaldet Skt. Jacobs eller Skt. Ibs. Helligåndshuset og Skt. Jørgensgården i byens vestlige del var gejstlige institutioner med hospitalsfunktion, indtil reformationen vendte op og ned på alting. Rundvisningen afsluttes i Hospitalsgade, hvor Skt. Jørgensgården lå i middelalderen.

• Tidspunkt: Tirsdag den 8. september 2020, kl. 16:30
• Mødested: Ved indkørslen til Klosterkirken, krydset Borgergade/Badstuestræde
• Guide: Museumsinspektør Lars Pagh, Horsens Museum
• Pris og tilmelding: Gratis, men tilmelding på telefon til 76 29 2 360 er nødvendig
• Pladser: max. 25 personer

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024