Nu skal der sættes øko-mærke og svanemærke på Horsens Kommune



Paw Amdisen, som er formand for GRO - Horsens Grønne Tænketank

Ønsker du, at der bliver gjort rent med svanemærket rengøringsmidler i dit barns børnehave? At din kommune ikke investerer i fossile selskaber? Eller at din mor får serveret økologisk mad på plejehjemmet? Det kan meget vel blive en realitet. Forligspartierne besluttede i forbindelse med budgetforliget 2018, at Horsens Kommune skal være en Klimakommune Plus, og det kan bl.a. betyde, at minimum 65% af kommunens indkøb skal være grønne. Beslutningen om at blive en Klimakommune Plus glæder Paw Amdisen, som er formand for GRO - Horsens Grønne Tænketank, men han synes også, at det er på tide, at der kommer flere grønne tiltag i kommunen:

- Vi har i en del år været almindelig Klimakommune og har også løbende arbejdet med bæredygtighed og klima. Men det er på tide, at vi som kommune går skridtet videre og for alvor melder os ind i kampen for en grønnere og mere bæredygtig fremtid, og her kan Klimakommune Plus-konceptet være en løftestang for os og hjælpe os med at igangsætte nogle konkrete initiativer, så vores grønne ambitioner ikke bare bliver ved snakken, siger Paw Amdisen.

Klimakommune Plus er et koncept, som Danmarks Naturfredningsforening står bag, og som kun syv andre kommuner i Danmark har lov til at kalde sig. Konceptet indeholder seks initiativer, hvoraf Horsens Kommune skal vælge minimum to. Initiativerne går bl.a. på, at kommunens arealer skal dyrkes økologisk, at bespisning i kommunen som virksomhed skal være økologisk, og at kommunen skal frasælge alle investeringer i fossile selskaber.

Horsens skal være mere ambitiøse på det grønne område

Hvis det står til GRO, så skal Horsens være mere ambitiøse. Derfor anbefaler GRO også, at kommunen skal sætte barren højt ved at vælge fem ud af de seks initiativer og ikke kun vælge to, som er det Danmarks Naturfredningsforening forlanger:

- Vi ved godt, at kommunen kun skal opfylde to ud af de seks initiativer, men hvis vi skal sigte efter at blive en Klimakommune Plus, så mener vi, at vi skal være ambitiøse og sætte barren højt. I Byrådet er vi jo blevet enige om, at vi skal være en frontløber-kommune i forhold til bæredygtighed, og her giver Klimakommune Plus-konceptet os et godt skub i den rigtige retning, siger Paw Amdisen.

Forslaget fra GRO bliver behandlet i de forskellige udvalg i løbet af uge 3. GRO blev nedsat af Byrådet efter sidste kommunalvalg og arbejder med emner inden for bæredygtighed, FN's klimamål, grøn omstilling, energieffektivitet, anvendt miljøteknologi, klima, cirkulær økonomi, økologi, affalds- og ressourcehåndtering samt naturbeskyttelse og adgang til natur.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024