Ændring af dæmning forhindrer oversvømmelser i Horsens



En ny dæmning og en ny sluse er på vej ved Schüttesvej i Horsens. Foto: Horsens Kommune

Til september går arbejdet med at etablere en ny dæmning og en ny sluse ved Bygholm Sø og Schüttesvej i gang. Den nye dæmning bliver bygget med en lodret væg af jern - en såkaldt spuns - som skal sikre, at vandstanden i søen ikke igen kommer til at skabe problemer på Schüttesvej og for beboerne bag dæmningen.

Beslutningen om at lave en spuns er truffet, efter Horsens Kommune i februar 2020 måtte spærre Schüttesvej for al trafik. Det skete, fordi vandet stod så højt i Bygholm Sø, at der var risiko for, at vandet løb ind i den såkaldte vejkasse og kunne underminere vejen. Samtidig var der så stort pres på dæmningen og slusen under vejen, at beboere fra det nærliggende område på Bygholm Åvænget blev evakueret.

- På det tidspunkt stod vi med et næsten færdigt projekt for, hvordan vi skulle etablere en ny dæmning i forbindelse med udvidelsen af Schüttesvej. Men efter hændelsen i februar har vi minutiøst gennemgået projektet igen, hvilket har gjort, at vi har justeret yderligere på, hvordan dæmningen bliver lavet, så den bliver endnu stærkere, forklarer Allan Lyng Hansen, afdelingschef i Affald og Trafik i Horsens Kommune.

Søen kan bruges som kar

Spunsen bliver rammet ned i jorden i bunden af søen og kommer til at gå helt op til vejen.

- Det er en anden konstruktion på dæmningen end det projekt, vi i første omgang arbejdede med. Man bruger f.eks. spunse, når man bygger havne, og det er en meget robust løsning, forklarer Allan Lyng Hansen.

Med denne løsning kan vandet stige 90 cm i Bygholm Sø, uden det giver problemer. Med den massive tilstrømning af vand i søen i februar stod vandet ca. 40 cm over den normale vandstand.

- Så når vi nu laver en løsning, hvor vandet kan stige op til 90 cm, svarer det til rigtig, rigtig mange ekstra liter vand i Bygholm Sø. Vi kan med den her løsning bruge søen som et stort kar, når der kommer de ekstraordinært store mængder vand, som vi oplevede i februar, siger Allan Lyng Hansen.

Automatisk sluse

Ændringerne i arbejdet med dæmningen betyder, at udvidelsen af Schüttesvej fra to til fire spor er blevet rykket til at gå i gang i september. Arbejdet med både dæmning og sluse er noget af det, der bliver sat i gang som det første.

Foruden en mere robust dæmning bliver der etableret en ny, automatisk sluse under vejen, som gør det nemmere at styre vandstanden i søen. Slusen måler løbende på vandstanden, så det bliver automatiseret, hvor meget vand der løber ud af søen og i Bygholm Å. Ved høj vandstand i åen kan der omvendt lukkes, så den på den måde fungerer som klimasikring af midtbyen.

Forventningen er, at arbejdet med den nye dæmning og slusen bliver færdig i år. Ifølge kommunens trafikafdeling er forventningen, at udvidelsen af Schüttesvej vil være færdig med udgangen af august 2021.

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024