Turen går til: Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj



Det tætteste vi kommer på bjerge i Danmark området Ejer Bjerge som ligger mellem Horsens og Skanderborg i kort afstand fra E45. Området indeholder indenfor få kilometer de tre højeste ”bjerge” i Danmark og er absolut et besøg værd bare for udsigtens skyld.

Hvad er højest i Ejer Bjerge?

Velkommen på Danmarks tag! Højere kommer du ikke med begge ben på jorden.

Men er det nu Ejer Bavnehøj, tænker du måske. Er det rivalen Yding Skovhøj eller den nyopdagede Møllehøj, som udgør Danmarks højeste punkt? Spørgsmålet er et sikkert hit i væddemål og quiz’er over det ganske land. I virkeligheden er det et spørgsmål om få centimer i kombination med definitionen af et selvstændigt højdepunkt.

Helt indtil 1847 var Himmelbjerget (147 moh.) officielt landets højest punkt, og er det stadig i mange udlændinges bevidsthed. Men faktisk besatte Ejer Bavnehøj førstepladsen frem til 1941, hvor Yding Skovhøj overtog æren. Med et forspring på kun 6 cm genvandt Ejer Bavnehøj tronen i 1953 efter en følelsesladet højdestrid. En professor slog dengang fast, at man ikke regner med menneskeskabte forhøjninger – hverken gravhøje som på Yding Skovhøj, tårne eller master.

Kun den naturskabte jordoverflade tæller. Det fik en ny professor til at bore i undergrunden i jagten på naturlige niveauer. Han udråbte i 2005 den hidtil oversete top Møllehøj til vinder og degraderede Ejer Bavnehøj, også bygget på en gravhøj, til en tredjeplads på 170,35 moh. Diskussionen gik mod nye højder.
Derfor finder du mange forskellige højdemål i leksika, rejsebøger og på internettet. Men et godt salomonisk bud er, at Møllehøj og Ejer Bavnehøj med kun 270 meters afstand er én og samme top med en højde på 170,86 moh.

For at hjælpe dig på vej har hele det unikke højdedrag omkring Ejer Bavnehøj fået fællesbetegnelsen Ejer Bjerge.

Ejer Bavnehøj

Ejer Bavnehøj ligger i Ejer Bjerge i den sydlige del af Skanderborg Kommune mellem landsbyerne Riis og Ejer, kun en kilometer fra afkørsel 54. Ejer Bavnehøj er Danmarks tredjehøjeste ikke-menneskeskabte punkt med sine 170,35 meter over havoverfladen.

Efter krigen mod Tyskland i 1864 hvor Danmark led smerteligt nationalt tab, gik den danske helstat gik til grunde, da vi mistede alle tre hertugdømmer. Grænsen rykkede helt op til Kongeåen. Danmark blev en tredjedel mindre og mistede 40 % af sin befolkning. Efter 1. verdenskrig i 1914-18 fik indbyggerne i det nordlige og mellemste Slesvig mulighed for selv at afgøre deres nationale tilhørsforhold gennem en folkeafstemning i 1920. Et dansk mindretal, der i dag tæller ca. 50.000, måtte blive syd for den dansk-tyske grænse, mens der nord for grænsen var et tysk mindretal – genforeningen af Nordslesvig med moderlandet var en realitet.

Optændt af begejstring

Ildsjæle i Aktieselskabet Ejer Bavnehøj var optændt af genforeningsbølgen, der skyllede hen over landet i årene efter 1920. Hundredvis af genforeningssten er rejst i spontan glæde over afstemningsresultatet. Den højest placerede af dem alle står uden tvivl på Ejer Bavnehøj.
Den 13 tons tunge sten stammer fra en mark 3 km syd for højen. Godt 100 frivillige plus et forspand på 8 heste - udlånt af lokale bønder på skift - sled og slæbte i dagevis, før stenen nåede sit bestemmelsessted. Og så endelig, en råkold decemberdag i 1920, var sten og inskription klar til at blive afsløret:

Her er jeg sat som bavtasten
De sønderjyder til ære
Danske de var, og danske de blev
Og danske vilde de være
Tårn med signalværdi

En sten var ikke nok for Aktieselskabet Ejer Bavnehøj. Bestyrelsen så stor signalværdi i at rejse et tårn som nationalt mindesmærke for genforeningen og grænsesagen på landets højeste punkt. Her, hvor der er højt til loftet og frit udsyn til alle sider.

Genforeningstårnet rejst i 1924 bærer mod syd inskriptionen ”Nordslesvig genforenet med moderlandet” og mod nord ”Rejst af det danske folk”.
Stedet er om noget knyttet tæt sammen med dramatiske kapitler i Danmarkshistorien. Efter en folkeindsamling i 1923 blev der bygget et tårn på toppen, det er tegnet af Jens Laustsen. Tårnet er 12,5 meter højt, og blev rejst til et minde om genforeningen med Sønderjylland efter 1. verdenskrig. Der er en god udsigt fra tårnet, og man kan i klart vejr se til Samsø og Lillebæltsbroen.

I dag er genforeningstårnet og genforeningsstenen med til at gøre Ejer Bavnehøj til et nationalt erindringssted. Grænseproblematikken og det danske mindretals vilkår i Sydslesvig er til stadighed på dagsordenen til grundlovsmøder og folkemøder. Fra talerstolen kan man få et spændende indblik i, hvordan det er at leve som dansksindet i Tyskland i det 21. århundrede med både EU-harmonisering og globalisering.

Kiosk med udsigt

Ved genforeningstårnet finder du kiosken med det fine navn: Møllehjulet, som har åbent i det varme halvår. Kiosken er åben i weekender og på helligdage kl. 11-19 (søndag kl. 17).

Åben hver dag i sommerferien 25. juni - 2. august kl. 11-17 (fre. og lør. kl. 19)
Ring om gruppebesøg, bestilling af aftensmad (takeaway) og særaftaler på tlf. 29999084.

Yding Skovhøj

I nærheden af Ejer Bavnehøj ligger et andet højtliggende punkt, Yding Skovhøj, som når en højde af 172,66 meter over havet inklusive en menneskebygget bronzealderhøj. Uden bronzealderhøjen er Yding Skovhøj en anelse lavere end Danmarks højeste ikke-menneskeskabte punkt, Møllehøj med 170,86 meter, som er 51 cm højere end Ejer Bavnehøj. Møllehøj ligger kun 200 meter vest for Ejer Bavnehøj.

Fra Ejer Bavnehøj er der fire kilometer mod vest inden man rammer p-pladsen ved Yding Skovhøj. Højen er placeret i Yding Skov (heraf navnet) i den nordlige del af Horsens Kommune. Der er tale om den midterste af tre gravhøje. De to andre gravhøje er en anelse lavere: Den østlige gravhøj er 171,73 m og den vestlige er 171,41 m.

Horsens kommune ligger i et af de mest kuperede områder af Danmark, og de højeste punkter i landet ligger i nærheden af byen. I det naturskønne område syd for Mossø finder man det højest placerede område i Danmark.

Her ligger idylliske små landsbyer mellem skov og landbrugsjord, forbundet med smalle snoede veje i kuperet landskab. Området er et godt udflugtsmål til en cykeltur, hvor man er garanteret at få sved på panden. En af de største bakketoppe er Yding Skovhøj.

Toppen af Yding Skovhøj ligger i 172,66 meters højde. På cykel stiger bakken 85 meter fra bund til top, men hvis du vil helt til toppen, må du hoppe af jernhesten og begive dig ind i Yding Skov. Her venter en skrap lille stigning op til toppen, hvor Danmarks højeste punkt venter.

Kilder: visithorsens.dk, visitskanderborg.dk, ejer-bavnehoj.dk

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024