
Horsens Byråd har netop godkendt en nytænkende forebyggelsesstrategi for Horsens Kommune, der vil løse udsatte børns udfordringer, før de lander på socialrådgiverens bord.
- Vi vil spotte anslag til problemer meget tidligere, så pædagoger, lærere, socialrådgivere, forældre og foreningslivet træder til, før udfordringer vokser udsatte familier over hovedet. Forebyggelse skal være noget, vi gør sammen og gør tidligt, fortæller Lone Ørsted, der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Horsens Kommune.
Familier skal ikke være et nummer i systemet
Den nye strategi er forankret i forskning, det bl.a. viser, at det har stor betydning for barnets velbefindende, hvorvidt forældrene har et arbejde eller ej. Og at foreningslivets fællesskaber er en særlig god støtte til familier med udfordringer.
- Vi vil sørge for, at børnene ikke bare bliver et nummer i systemet. Den rigtige løsning for et barn, der risikerer at blive udsat, kan sagtens være ekstra jobhjælp til forældrene og et medlemskab i den lokale fodboldklub, hvor frivillige ildsjæle sørger for et stærkt fællesskab, siger Lisbeth Torfing, formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Tidlig indsats stopper stigmatisering
Udsatte familier, der kæmper for at komme oven vande, oplever det ofte som en stigmatisering, når de bliver kontaktet af socialrådgivere. Det sætter en stopklods for det gode samarbejde og forværrer situationen.
- Vi vil rykke forebyggelsen ud, hvor børnene faktisk lever deres liv: I hjemmene, daginstitutioner og på skoler. På den måde kan vi fange udfordringer og hjælpe familierne meget bedre, før sagerne opstår og stigmatiseringen sætter ind, siger Ellen T. Schmidt, formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget.
Strategien lægger op til et stærkt samarbejde mellem socialrådgivere, lærere, pædagoger, forældre og foreningsliv, så alle voksne i barnets bliver klædt på til at tage ansvar.