
Store dele af Danmark må se langt efter en videregående uddannelse. Det slår en ny rapport fra Danmark på Vippen fast.
59 kommuner kan ikke tilbyde deres unge mennesker én eneste videregående uddannelse, alt imens 80 % af alle landets uddannelsespladser på de videregående uddannelser er placeret i de fire store byområder. Samtidig dokumenterer rapporten, at centraliseringen fortsætter ufortrødent. Fra 2009 til 2016 blev knap 16.000, eller hvad der svarer til 80 % af alle nye uddannelsespladser oprettet i de fire store byområder.
Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen, opfordrer på den baggrund politikerne til handling. Centraliseringen af uddannelserne har nemlig betydet, at rigtig mange eksportvirksomheder uden for de store byer mangler højtuddannet arbejdskraft:
- Når man samler 80 % af alle videregående uddannelser i de fire store byområder, så er de unges vandring fra land til storby ikke en naturlov, men en konsekvens af centralisering. Når det samtidig er et faktum, at langt størstedelen af de studerende bliver boende i det område, de studerer i, efter endt uddannelse, så er centraliseringen af de videregående uddannelser en tikkende bombe under den danske velfærdsstat, siger Kim Ruberg og fortsætter:
- Størstedelen af de danske eksportvirksomheder holder til uden for de store byer, og det er grundlæggende de virksomheder, som på baggrund af centraliseringen af de videregående uddannelser har mere end svært ved at tiltrække højtuddannet arbejdskraft. Det koster samfundet dyrt.
Lær af naboer
I rapporten foreslår Danmark på Vippen, at de danske politikere i højere grad tager ved lære af vores naboer fra Norge og Sverige, som i mange år konsekvent har arbejdet efter en decentraliseringsdagsorden på uddannelsesområdet:
- I Sverige har man siden 70’erne målrettet arbejdet for et decentralt uddannelseskort, hvilket har været en stor, økonomisk succes, som vi også beskriver i rapporten. På samme måde har man i Norge på trods af skiftende regeringer ført en uddannelsespolitik i årtier, hvor gode, decentrale uddannelsesmuligheder har været en klar målsætning. Modsat har vi i Danmark en overdrevet tillid til forældede regnemodeller, der altid viser, at stort er godt, og småt er skidt. Er det ikke på tide, at vi gør op med det?, siger Kim Ruberg.
Han håber nu, at Danmark på Vippens rapport kan være med til at få politikernes øjne op for, at det er et stort samfundsproblem, at uddannelsesmulighederne i Danmark på den måde centreres om de fire store byområder:
- Under sidste års valgkamp spurgte vi alle folketingskandidaterne om, hvorvidt de i den her valgperiode vil arbejde for, at flere videregående uddannelser decentraliseres. 82 % af dem svarede ja. Derfor regner jeg også med, at et samlet Folketing nu tager fat på problemstillingen og sikrer, at der fremadrettet bliver lettere adgang til videregående uddannelser i hele Danmark, siger Kim Ruberg.