
Man kan faktisk få bøder for ikke at have frit udsyn i bilen – husk derfor at fjerne både sne, is og dug, før du kører.
Lige nu er det især sne og is på bilruderne, der generer bilisterne. Før du kører, skal hele forruden, sideruder og bagrude være fri for is og sne. Hvis bilen er dugget til, så bør dug – både udvendig og indvendig - også fjernes. Vurderer politiet, at du ikke har frit udsyn i bilen, venter der alt fra en bøde til en betinget frakendelse af kørekortet. (kilde: FDM)
Det dur altså ikke at køre af sted og lade bilens varmeanlæg klare dug og is undervejs. Beregn hellere fem-ti minutter ekstra om morgenen med isskraberen.
Sådan gør du
Varmt vand på bilens iskolde bilruder er en dårlig idé. De bedste redskaber til at fjerne rim og is er kombinationen af en isfjerner-spray og en dobbeltsidet skraber, hvor den ene side har en gummibelægning til rim og dug, mens den anden side har en plasticbelægning til hårdere is og sne.
Vil motoren ikke starte?
Mange bilister oplever startbesvær når kulden banker på, og derfor er det en rigtig god idé at oplade eller skifte batteriet nu, da de mange koldstarter trækker store veksler på batteriet.
”Valg af motorolie kan også have betydning for startbesvær. Til vinterbrug, er en fuldsyntetisk motorolie – det som vi også kalder letløbsolie – at foretrække,” siger Torben Didia Rasmussen, der er produktchef for smøreolie hos energiselskabet OK.
Han uddyber: ”En fuldsyntetisk olie er fremstillet af baseolier af højere og mere ensartet kvalitet. Olien er derfor tyndere, og det giver en lettere koldstart. Desuden er den fuldsyntetiske olie med til at forbedre brændstoføkonomien.”
Snefri vejbaner er mere lumske
I disse dage er der også risiko for sne- og isglatte veje. I lavtliggende områder og på skyggebelagte vejstrækninger kan der være spejlglat, også selvom termometeret viser plusgrader.
”Kører man på strækninger, som ligger i skygge eller ligger lavt, så bør man sætte farten ned. Der kan godt være glat – meget glat!” lyder rådet fra OK’s kommunikationschef Lene Bonde, og tilføjer:
”Statistikkerne viser også, at det højeste antal alvorlige glatføreulykker sker i de vintre, hvor der ikke er store snemængder. Sneen giver mindre buler her og der, men de snefri vejbaner frister til for høj fart, og så kan en isglat plet være livsfarlig.”
Klik her og bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook!