Omkring 200 fyldte søndag eftermiddag pænt op i Østbirkhallen, hvor ”Vision 2018 Østbirk” havde inviteret til en åben statuspræsentation af Kulturbjerget Østbirk, projektet som arbejdsgruppen i snart halvandet år har arbejdet for, og som nu var visualiseret og beskrevet af arkitektfirmaet Brink Brandenburg Arkitektur, Aarhus.
- Det er et vanvittigt ambitiøst projekt, men bestemt ikke et vanvittigt projekt, lød det indledningsvis fra Visionsgruppens Karina Kallehauge, der stod for præsentationen af visualiseringer og projektets overordnede indhold. Overordnet, fordi projektet endnu kun er ydre rammer og beregninger, processen med at tale indhold venter forude, når der for alvor skal inddrages lokal ekspertise omkring behov i hverdagen.
Forinden havde Morten Christensen fra Vision 2018 Østbirk fortalt tilhørerne om vejen frem til nu. Om hvorledes, der havde været afholdt workshops, tænkt høje tanker i helikopterperspektiv, og om hvordan man havde skabt projektet på baglandets idékatalog, arkitekternes ekspertise og faglighed og Visionsgruppens lokale research.
- Visionen flere kan mere. Flest mulige, længst muligt - en attraktiv mellemby med tiltrækningskraft har fra starten været grundlag for arbejdet med Kulturbjerget, sagde Morten Christensen, og forklarede i detaljer hvordan Kulturbjerget Østbirk vil gøre Østbirk til foregangseksempel for bysamfund udenfor storbyerne.
- Kulturbjerget skaber vækstbetingelser for det gode liv på tværs af forskelligheder og på tværs af aldre.
40.000 kroner indsamlet på 14 dage
Morten Christensen fortalte også om hvorledes Visionsgruppen havde sat 200 plaketer á 200 kr. til salg for at skaffe økonomi til arkitekterne - og om at lokale borgere havde bakket op med køb, så der på 14 dage kunne meldes udsolgt.
- Så I kan godt give jer selv en hånd, lød det fra Morten, forud for en af eftermiddagens klapsalver.
Tilhørerne havde ved ankomsten i Østbirkhallen kunnet nyde Brink Brandenburgs visualisering på indtrykket, når man træder ind i Kulturbjerget Østbirk.
Og da Karina Kallehauge skiftede billede på projektoren til visualiseringen af selve Kulturbjerget, gik det op for alle, at der bestemt ikke er tale om et traditionelt, men et iøjnefaldende og unikt byggeri.
Bygningen er placeret på bakken bagved Østbirkhallen mellem Børnehaven Skovhuset og Spejderhytten Skramsbo. Netop på bakken, fordi man igennem byggeriet bevæger sig mod toppen i mange niveauer bl.a. op igennem skolelivet. Kulturbjerget indeholder kultur, fællesskab, skole og idræt i flerfunktioner. Flerfunktioner er netop en af projektets grundsten. Udnyttelse af lokaler i alle døgnets timer, til flere formål og være fællessamlende, favnende alle aldergrupper, og omkring så mange interessegrupper som overhovedet muligt.
Overskrifterne på indholdet er en multihal, der kan opdeles i 3, en skole til 500 elever, café, køkken, bibliotek, teaterscene, multisal, faglig bevægelse, hjemkundskab og pædagogisk læringscenter, fagkerner, værksteder og en del mere. Det er i det hele taget svært at beskrive i ord med rum, for flerfunktionerne gør at kvadratmeterne ikke er identiske med indholdet, og funktioner i skoletiden bruges anderledes udenfor skoletid.
Udvendigt er der tænkt samhørighed med den eksisterende Østbirkhal, der tænkes åbnet ud mod Kulturbjerget og boldbanerne. I udeområderne omkring sportsanlægget og Kulturbjerget, har arkitekterne åbnet op for spændende løsninger til at binde Østbirkhallen naturligt sammen med Kulturbjerget.
På toppen er placeret Kulturbjergets Landmark - Learning Tower, som bl.a. skal indeholde teknologisk mestring, og med muligheder for både erhverv og kultur. Hele byggeriet vil have fokus på energi og bæredygtighed.
Den svære øvelse for nogle af tilhørerne i hallen var nok at forstå at mange af spørgsmålene omkring projektet endnu ikke havde fundet sit svar, meget godt beskrevet af Morten Christensen i indledningen med ordene.
- Vi vil fortælle jer alt hvad vi ved, men vi ved jo ikke alt.
Det var også denne margin Karina Kallehauge måtte ty til, da hun nærmede sig det måske allervæsentligste - ”Hvad koster det?”
- Vi har fået flere meldinger på kvadratmeterprisen. 12.000 kvadtratmeter koster nok mellem 150 og 200 millioner, lød vurderingen fra Visionsgruppen, der er klar til at søge fonde i løbet af kort tid.
Kiggede man rundt blandt tilhørerne i hallen, kunne man også tælle til ihvertfald 9 politikere fra Horsens Byråd.
- Flere af politikerne var henne for at rose præsentationen og ambitionerne efterfølgende, siger Peder Stougaard.
- Vi har i Visionsgruppen lagt op til at det skal være et ”vi-projekt” - et samarbejde, og vil selvsagt meget gerne hjælpe til med at søge medfinansiering fra fonde.
- Noget man fornemmede politikerne mente var underforstået for at projektet kan realiseres.
Efterfølgende var der mulighed for at spørge løs om alt til de 3 fra Visionsgruppen, og flere tilbød sig til forskellige opgaver, som kunne bliver nyttige i tiden der kommer.
Og sådan sluttede præsentationen i Østbirkhallen som den begyndte med en understregning af at: Flere kan mere.
I Vision 2018 Østbirk er: Karina Kallehauge, Morten Christensen og Peder Stougaard. Merete Rehde Sørensen er kasserer.
Man kan tilmelde sig nyhedsbreve fra Visionsgruppen på: info@vision2018ostbirk.dk
Giv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!